Kinezi žele da grade hidroelektranu Dabar

Ministar industrije, energetike i rudarstva Repubike Srpske Petar Đokić razgovarao je u petak (4. decembar) u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije “China International Water & Electric Corporation” koja je zainteresovana za gradnju hidroelektrane “Dabar”.

Đokić je nakon sastanka izjavio da je riječ o respektabilnoj kompaniji – jednoj od lidera u oblasti izgradnje hidroenergetskih objekata sa kojom bi u ponedjeljak (7. decembra) trebalo da bude potpisan i Memorandum o saradnji.

– Ova kompanija je izrazila spremnost da se zajedno sa Vladom RS angažuje i na obezbjeđivanju finansijskih sredstava za ovaj projekat kod kineske Exim banke koja je već ovoj kompaniji dala načelnu saglasnost da vodi pregovore – rekao je Đokić.

On je pojasnio da je postupak izbora partnera za izgradnju hidroelektrane “Dabar” javan i izrazio nadu da će upravo ova kineska kompanija ponuditi najbolje uslove.

Predstavnik kineske kompanije “China International Water & Electric Corporation” Čen Lijang rekao je da je ova komapnija kćerka kineske kompanije “Tri klisure” koja je do sada radila na najvećim energetskim objektima u svijetu posebno zasnovanim na obnovljivim izvorima energije, a koja je od projekata u Evropi bila angažovana na izgradnji hidroelektrane “Kozjak” u Makedoniji, najveće solarne elektrane u Grčkoj, a najveći je akcionar portugalske elektroprivrede.

On je ocijenio da je sastanak sa ministrom Đokićem bio uspješan i iazrazio uvjerenje da će i buduća saradnja biti uspješna.

– U potpunosti poštujemo Vladu i “Elektroprivredu Republike Srpske” i u potpunosti ćemo da djelujemo sa njihovim zahtjevima i već pripremljenom dokumentacijom u ovom projektu – rekao je on i dodao da kineska kompanija koju predstavlja angažuje domaću radnu snagu i domaće dobavljače na projektima na kojima radi.

Buduća hidroelektrana “Dabar” dio je hidroenergetskog sistema “Gornji horizonti” – njeni planirani kapaciteti su 159,15 megavata, a ukupna vrijednost bi trebala da bude oko 180 mil EUR.

Do sada je urađena projektna dokumentacija za ovu hidroelektranu, sve neohodne studije, odrađen je i dio pripremnih radova na području gdje će se graditi elektrana, putna infrastruktura, izgrađeno vodozahvatno područje, vodovodna i elektro mreža.

Proveden je dio aktivnosti za dobijanje građevinske dozvole, a u toku je rješavanje spora sa Federacijom BiH oko izdavanja ekološke dozvole.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close