Kinezi nude milijarde dolara, ali kod nas ih niko neće!

Sve zemlje srednje i istočne Evrope na samit s kineskim premijerom stigle su s velikim delegacijama gospodarstvenika, a ja sam bio, faktički, sam, izjavio je sinoć iz Varšave za „Dnevni avaz” predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH).

Državni premijer učestvovao je na samitu gdje se Kina obavezala učvrstiti ekonomske veze sa zemljama regiona te je u te svrhe otvorila kreditnu liniju tešku deset milijardi dolara. Na velikom skupu 16 država s premijerom Kine Lijem Kećijangom potpisana je i deklaracija o jačem ekonomskom povezivanju.

Pokazali volju

Dolazak kineskog premijera u svjetskoj se štampi cijeni ključnim korakom ka ulasku Kine u ovaj dio Evrope, gdje ekonomska razmjena i investicije iz te države do sada nisu bi blizu onih sa zapadnom Evropom.

No, Bevanda je razočaran odzivom BiH na mogućnosti i volju koju Kina pokazuje za povećanjem ekonomske saradnje.

– Ova kreditna linija postoji već godinu dana. Uradio sam sve da BiH bude dio ove grupe zemalja i dobije pristup kreditu. Ali, izgleda da niko ne želi uzeti kredit na 30 godina s grejs periodom od pet godina i kamatom dva posto, ili imaju dogovorene neke druge šeme. Jedini projekt koji smo ponudili jeste elektrana Stanari. Kineska kreditna linija jeftinija je od MMF-a, nema jeftinijeg novca na tržištu – kaže Bevanda.

No, bh. premijer ističe da je ovakav odnos prema mogućnostima, dokaz da ima previše prazne priče, a premalo pravog poduzetništva. On ne želi nikoga prozivati imenom, ali navodi da je on kao premijer uradio što je bilo do njega.

– Nema projekata. Mi smo osigurali da naši gospodarstvenici razgovaraju s najkompetentnijim ljudima iz Kine, tu je bila cijela kineska vlada, ali jednostavno nema interesa. Bili su premijeri 16 država i gospodarski forum, gdje je BiH bila zastupljena minornim brojem učesnika – kaže Bevanda.

Prazna priča

Prema njegovim riječima, trebamo prestati sa segregacijom privatnog sektora na račun propalih državnih firmi i reći šta hoćemo.

– Sve ostalo prazna je priča koja nas ne vodi nikuda. Ja sve radim da nam otvorim vrata, ali ja ništa ne mogu potpisati. Ovo nije socijala, ovo je čisto gospodarstvo. Drugu godinu Kinezima govorim da imamo koridore, energetiku, infrastrukturu, ali samo ja dolazim na susrete – kaže nam bh. premijer.

 

Papa Franjo ima poseban osjećaj za BiH  

Bevanda kaže da je iznenađen malom pažnjom medija za susret koji je protekle sedmice imao s papom Franjom u Vatikanu.

– To je za mene lično bila velika čast i zadovoljstvo, ali i za BiH. Ovaj papa ima poseban senzibilitet prema BiH. Pomakao je protokol da bi BiH imala dovoljno prostora. To je značajno – kaže Bevanda.

Autizam i nezainteresiranost

Državni premijer naglašava da je u protekla dva dana u Varšavi imao sastanke s premijerima svih država učesnica: Albanije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Latvije, Litvanije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Srbije, Slovačke, Slovenije, Mađarske,  Rumunije i Kine.

– S naše strane nema dovoljno inicijative. Taj naš autizam i nezainteresiranost nešto su što me, u najmanju ruku, razočarava – zaključuje Bevanda.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close