PolitikaSvijet

Kineska politika sistemske asimilacije nad Ujgurskim Turcima je sramota za čovječanstvo

Aksoy je uputio pisanu izjavu u vezi s kršenjima ljudskih prava Ujgurskih Turaka, te u povodu smrti poznatog ujgurskog pisca i muzičara Abdurrehima Heyita. 

Politika sistemske asimilacije koju kineske vlasti provod nad Ujgurskim Turcima velika je sramota za celo čovečanstvo, poručio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Republike Turske Hami Aksoy.

Aksoy je uputio pisanu izjavu u vezi s kršenjima ljudskih prava Ujgurskih Turaka, te u povodu smrti poznatog ujgurskog pisca i muzičara Abdurrehima Heyita. 

Istakao je kako su Ujgurski Turci i druge muslimanske zajednice u ovoj regiji suočene s nastojanjima da se uništi njihov etnički, verski i kulturni identitet. 

“Više nije tajna da je više od milion Ujgurskih Turaka izloženo nasumičnim hapšenjima, te mučenjima i političkim ispiranjima mozga u koncentracionima logorima. Ujguri koji su zatvoreni u kampovima i pod velikim su pritiskom. Ljudi poreklom Ujguri koji žive u inostranstvu ne mogu uspostaviti kontakt sa svojim porodicama. Na hiljade dece je odvojeno od njihovih porodica. Ponovna pojava koncentracionih kampova u 21. veku te politika sistemske asimilacije koju kineske vlasti provode nad Ujgurskim Turcima velika je sramota za celo čovečanstvo”, poručio je Aksoy. 

Osvrnuo se i na smrt Abdurrehima Heyita, koji je poslednje dve godine života bio zatvoren u regiji Ujgurskog naroda – Xinjiang. 

“S dubokom tugom smo primili vest da je Abdurrehim Heyit, jedan od najznačajnih ujgurskih pesnika i muzičara, koji je zbog jednog svog stiha bio osuđen na osam godina zatvora, preminuo tokom druge godine boravka u zatvoru”, poručio je Aksoy, te dodao: “Očekujemo od kineskih vlasti da razmotre reakciju turske javnosti u vezi s ozbiljnim kršenjima ljudskih prava.” 

Aksoy je iskazao rahmet duši Abdurrehima Heyita i svih drugih sunarodnjaka koji su dali svoje živote radi odbrane svog turskog i muslimanskog identiteta. 

Naglasio je kako tursko ministarstvo inostranih poslova poziva Kinu da poštuje temeljna ljudska prava Ujgurskih Turaka i zatvori koncentracione logore. 

“Međunarodnu zajednicu i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija pozivamo da preduzme konkretne i učinkovite korake s ciljem okončanja ljudske tragedije u Xinjiangu. 

trt.net.tr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close