Kerry i Lavrov traže mirno rješenje sirijske krize

Američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastat će se danas na ‘neutralnom’ terenu, u Švicarskoj, i početi razgovore o planu za mirnim rješenjem sirijske krize

Američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastat će se danas na ‘neutralnom’ terenu, u Švicarskoj, i početi razgovore o planu za mirnim rješenjem sirijske krize.

“Ruska strana radi na izradi izvedivog, preciznog i konkretnog plana u kontaktima sa sirijskom stranom. Namjeravamo ga predstaviti u najkraćem roku i bit ćemo spremni na njemu raditi s glavnim sekretarom UN-a, članovima Vijeća sigurnosti UN-a i Organizacijom za zabranu hemijskog oružja”, rekao je Lavrov.

No prije svih ostalih, o njemu će razgovarati s američkim državnim tajnikom.

“Čekamo taj prijedlog, ali nećemo čekati dugo. Ovo ne smije biti proces odugovlačenja ili izbjegavanja. Sve mora biti jasno i mjerljivo. Bit će jako teško ispuniti naše uvjete”.

Traži se tekst rezolucije koji će jamčiti uništenje kemijskog oružja, no SAD i saveznici traže da u njoj bude i osuda uporabe tog oružja od strane Assadovog režima, na što Rusija neće pristati budući da podupiru tezu da su oružje koristili pobunjenici.

 

(index.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close