Kemal Monteno i njegovi prijatelji oduševili sarajevsku publiku

U prepunoj olimpijskoj dvorani Zetra večeras je Kemal Monteno održao veliki solistički koncert pod nazivom “Vratio sam se živote” i opravdanim potvrdio slogan s kojim je i najavljivan – onaj poznati bitlsovski “Uz malu pomoć mojih prijatelja” (“With a little help from my friends”).

Prijatelji

Naime, na pozornici su se predstavili prijatelji Kemala Montena: Zdravko Čolić, Dino Merlin, Rade Šerbedžija, Oliver Dragojević, Goran Bregović, Severina i s njima je koncertna atmosfera poprimila ozračje koje će publika nositi u svome sjećanju dulje vremena. Podsjećanju na nju doprinijet će i CD s Montenovim najvećim hitovima, koji je na dar dobiven pri kupovini ulaznica.

Koncert je Monteno, naravno, počeo pjesmom “Vratio sam se živote”, a njegovo sjećanje na Davorina Popovića proteklo je izvođenjem pjesme “Bacila je sve niz rijeku”. Otpjevao je Monteno i pjesme s Draženom Žerićem Žerom i Hankom Paldum, koji su također bili sudionici koncerta.

Kemal Monteno je karijeru počeo u drugoj polovici 60-ih godina prošloga stoljeća, nastupom na festivalu Vaš šlager sezone (1967), i od tada do danas onim što radi i što je uradio spada u najpoznatijeg bh. kantautora šansonjera, a i jedan je od ponajboljih kantautora na području bivše Jugoslavije. Do sada su njegovu dugogodišnju karijeru obilježile i brojne nagrade koje je dobio kako za izvođenje, tako i za muziku i tekst.

Iako je napisao mnogo pjesama, svojevrsnom himnom Sarajeva ostaje njegova “Sarajevo, ljubavi moja” iz 1976, ali i ona koja se često izvodi u svečanim prilikama “Zemljo moja” iz 1977. godine.

Vječni hitovi

Kemal Monteno može se pohvaliti i nizom vječnih hitova, a da su aktualni i danas, kao i u vremenu kad su prvi put objavljeni, potvrdilo se na sinoćnjem koncertu u Zetri kada je publika ne samo slušala i uživala u izvođenju Montenovih pjesama i njegovih prijatelja, nego ih je zajedno s njima i pjevala. Pored sarajevske, publiku na koncertu činila je i ona koja je došla iz drugih bh. gradova.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close