Kathryne Bomberger: Potpuno suočavanje

Kolumna u kojoj Kathryne Bomberger pojašnjava važnost Izvještaja „Bosna i Hercegovina – Osobe nestale usljed oružanih sukoba tokom 1990-ih: pregled stanja“

Autor: Kathryne Bomberger
BUKA

Ove sedmice, tačnije 4. decembra 2014. godine, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je izdala izvještaj o pregledu stanja koji dokumentuje napore uložene tokom prethodnih 20 godina u Bosni i Hercegovini kako bi se pronašle osobe nestale usljed konflikta iz 1990-ih godina. Ovo je najobuhvatnija analiza ikada napisana o naporima jedne zemlje da pronađe osobe nestale nakon oružanog sukoba.

Izvještaj o pregledu stanja opisuje rad ratnih komisija, komisija za razmjenu zarobljenika kao i poslijeratne napore identifikacije posmrtnih ostataka putem klasičnih metoda (dentalnih kartona, odjeće, ličnih predmeta, itd). Izvještaj daje uvid u razvoj zakona i institucija, uključujući i donošenje Zakona o nestalim osobama u oktobru 2004. godine kao i osnivanje Instituta za nestale osobe u avgustu 2005.godine. U izvještaju je opisano i eksponencijalno povećanje broja identifikacija nakon 2000. godine, kada je ICMP počeo sa primjenom analize DNK u procesu identifikacija.

Vjerujemo da će izdavanje Izvještaja o pregledu stanja potaći jednu važnu i neophodnu javnu debatu. U martu i februaru naredne godine ICMP će organizirati sastanke širom Bosne i Hercegovine na kojima će porodice nestalih, predstavnici/e nadležnih institucija, akademici/kinje kao i članovi/ce civilnog društva moći diskutirati o radu u prethodnih dvadeset godina kao i o tome koje buduće korake napraviti.

Pronađeno je oko 70 posto osoba koje su prijavljene kao nestale usljed konflikta u Bosni i Hercegovini, odnosno, oko 23.000 od 30.000 nestalih. Nijedna druga poratna država nije ostvarila ovako veliki uspjeh u rješavanju slučajeva nestalih osoba.

Održive i učinkovite aktivnosti ove zemlje da se pronađu i identifikuju nestali omogućio je hiljadama porodica nestalih osoba da pouzdano saznaju sudbinu svojih najmilijih; ovim im je omogućeno i zahtijevanje pravde utemeljene na naučno dokazanom identitetu.

Kako se proces razvijao, posebno nakon osnivanja i početka rada Instituta za nestale osobe, potraga za nestalima se odvijala bez obzira na zajednicu ili etniju kojoj su nestale osobe pripadale. Naime, analiza Centralne evidencije nestalih osoba ne pokazuje značajnu razliku u identifikaciji osoba prijavljenih u FBIH (74.83 posto) i u RS-u (72.18 posto).

Bosna i Hercegovina, kao i ostale države u regiji, moraju omogućiti da se potraga za nestalima nastavi sistematično i dinamično te u skladu sa jasnim zakonskim parametrima. Još uvijek postoje hiljade porodica čija su ratne rane otežane godinama života u neizvjesnosti oko sudbine svojih bližnjih: taj problem se mora riješiti.

Šta sljedeće uraditi? Ovim pitanjem ćemo se ozbiljno baviti kada uđemo u – ja se nadam – korisnu debatu u narednim mjesecima. Dotada, evo četiri preporuke koje su, među ostalim, iznesene u Izvještaju o pregledu stanja:

– Bosna i Hercegovina mora ostati predana pronalasku preostalih 8,000 osoba nestalih u sukobu osiguravajući da njene institucije, uključujući i Institut za nestale osobe i Tužiteljstvo BiH, ostanu snažne i angažirane;

– Bosna i Hercegovina mora u potpunosti primijeniti Zakon o nestalim osobama, kojim se osniva Centralna evidencija nestalih (CEN) i Fond za potporu porodicama nestalih;

– Potrebno je otkloniti smetnje potpisivanju bilateralnih sporazuma između Bosne i Hercegovine i ostalih država u regionu i prepreke osnivanju Regionalne liste nestalih osoba koja će riješiti problem duplikata i zakonskih zapreka daljem napretku u rješavanju ovog pitanja ;

– Udruženja porodica nestalih osoba trebaju nastaviti lobirati i zahtijevati svoje pravo na istinu i pravdu. Posebno je važno da udruženja nastave održavati svoje regionalne konferencije i zagovaranje svojih prava kako bi osigurali održiv napredak u budućnosti.

ICMP je duže od deset godina radio širom svijeta iz svog trenutnog sjedišta u Sarajevu. Zahvaljujući tome, mogli smo uporediti napredak ove regije sa napretkom u ostalim zemljama svijeta – ono što je ostvareno u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu na rješavanju pitanja nestalih osoba nije uporedivo sa bilo kojom drugom zemljom.

Napori koji se ulažu u riješavanje pitanja nestalih obimni i zahtjevni za porodice nestalih i za bosanskohercegovačko društvo u cjelini; ovo je, međutim, bio neophodan pothvat, zbog toga što se dugotrajan mir i stabilnost mogu ostvariti samo iskrenim suočavanjem. Izvještaj o pregledu stanja daje detaljnu bilancu tog suočavanja.

Kathryne Bomberger je Generalna direktorica ICMP-a.

Izvještaj Bosna i Hercegovina, Osobe nestale usljed oružanih sukoba tokom 1990-ih: Pregled stanja dostupan je na www.ic-mp.org

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close