Kasumović za NAP: Banka nije rješenje, BiH mora početi trošiti onoliko koliko zarađuje

Bivši zamjenik državnog ministra finansija BiH Fuad Kasumović kritizirao je u intervjuu za novinsku agenciju Patria vlasti u BiH, nazivajući ih monstrumima koji nekontrolisano jedu državni novac. Način na koji bh. vlasti vode politiku zemlje za Kasumovića je ravna politici koju bi mogao voditi svaki čobanin.

Ni to što entiteske Vlade garantiraju turske i ruske kredite u slučaju da MMF ne odobri novac, za njega nije nikakvo rješnje.

Znate, kaže Kasumović, otići u banku i tražiti novac da bi zatvorili dug i nije neka mudrost. Svako će dati novac državi. Naročito Bosni i Hercegovini, koja ima vode, šume ili elektrane.

Kasumović jedino rješenje za izlaz BiH iz krize vidi u reformama. Naročito u ukidanju kantona koji su jedan od najvećih utega za Federaciju.

– Kredit nije nikakvo rješenje. Banka se uopće ne može nazvati rješenjem. Naročito ne u uslovima u kojima bi kreditirala Bosnu i Hercegovinu – kaže Kasumović dodajući da, želi li MMF dobro građanima BiH, onda treba reprogramirati postojeće kredite, a država se dalje ne zaduživati već trošiti onoliko novca koliko ima u kasi. Možda bi na startu bilo teško, no vrlo brzo bi se, siguran je, isplatilo.

– Imate desetke drugih načina kako zakrpiti deficit u budžetu, a da to nije kredit. Pa samo od dugovanja poreskim upravama, ili Upravi za indirektno oporezivanje BiH, mogu se naplatiti milioni. Mislim da su samo dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje oko 450 miliona KM. I ta priča stoji posljednjih deset ili više godina, ali niko ne mari za njom – kaže Kasumović dodajći da bi se značajne uštede mogle napraviti i smanjivanjem izdataka u javnoj potrošnji, koji su enormno visoki za uslove Bosne i Hercegovine.

– Građanima Bosne i Hercegovine treba općina i država. Pa eto, ako hoćete, možda i neki srednji nivo koji ne bi bio toliko značajan. Državni aparat koji sada imamo, sa ovolikim brojem vozača, sekretarica, pomoćnika, nije održiv. Znate, mi smo kao porodica koja mjesečno zarađuje 1.000 KM, a ima kredit od 2.000 KM. Naravno da je to neodrživo – kritizira Kasumović.

Ukoliko se vlasti u BiH i odluče na kredit, kaže ovaj ekonomski ekspert, onda ga treba uzeti za privrednike, koji će, budu li radili kako treba, napuniti državnu kasu. Potpuno je suludo, kaže, dizati kredit iz kojeg će se finansirati otpremnina SNSD-ove poslanice Dušanke Majkić i sličnih njoj.

   Ima osjećaj da vlasti u BiH zemlju prave za neke pojedince

Kasumović kaže da je neozbiljno da ni devet mjeseci nakon izbora u BiH država nema ozbiljnu vlast.

– Vijeće ministara BiH nije poslalo niti jedan zakon u parlamentarnu proceduru, u Federaciji nemate parlamentarne većine već imate krizu, pa na kraju dobijem osjećaj da vlasti u BiH zemlju prave za neke pojedince ili neke porodice a ne za građane – kaže Kasumović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close