Karić: Sve nabavke i tendere državnih firma treba provjeriti!

Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže “Account”, komentirajući hapšenja čelnika marketinških agencija u BiH u SIPA-inoj akciji “Gibraltar”, rekao je za “Avaz” da nije samo “HT Eronet” kompanija putem koje je godinama izvlačen državni novac.

Karić je ustvrdio da je riječ o dobro organiziranom sistemu u kojem postoje mehanizmi kako se iz javnih preduzeća javni novac prebacuje u privatne džepove.

Zbog takvih okolnosti, kako kaže, u Hrvatskoj je krenula afera koja je završila hapšenjem vrha jedne političke partije. – Suština je da se ovaj sistem pod hitno mora prekinuti. Evidentno je da se preko prenapuhanih stranačkih kampanja novac iz javnih preduzeća prebacuje privatnim firmama. To je ono što Tužilaštvo BiH mora ispitati i utvrditi.

Ova akcija odlična im je prilika – kaže Karić. On je ocijenio da bi Ured za reviziju BiH morao uraditi istraživanje koje su državne firme na sličan način godinama pod sumnjom da zloupotrebljavaju javne nabavke. – Sve državne firme moraju ići na provjeru. Nije problem koja je stranka u pitanju, jer sistem uvijek isto funkcionira.

Sada se tek vidi zbog čega se svi bore da ovladaju državnim firmama i zbog čega se vodi bitka za “Elektroprivredu” i “BH Telecom”. Jer samo je kod nas moguće da se uspjeh jedne državne firme veže uz uspjeh stranke – ističe Karić. Sve tajno Ranko Kecman, predsjednik Udruženja građana “Tender”, kaže da ovo udruženje godinama upozorava na izvlačenje stotina miliona KM iz državnih firmi putem javnih nabavki. – BiH je jedina zemlja gdje se 75 posto nabavki provodi tajno. Firma nađe jaransku firmu i naprave dil. To se radi godinama. Na taj način izvukli su milijarde KM. Zakon se godinama krši, svi koji su na vlasti o tome šute. Ova akcija najbolje je pokazala kako se krčmi državni novac – rekao je Kecman.

– Kada je u pitanju transparentnost javnih nabavki, mi smo u rangu sa Somalijom, Sjevernom Korejom, Iranom, Afganistanom. Nekad smo bili u rangu iznad evropskog prosjeka, a danas smo na dnu. Da stvar bude gora, još nemamo ni jasnu evidenciju ugovornih organa u državi – kaže Kecman.

(Avaz)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close