Kultura

Karavelić: Merdžanić se žrtvovao spašavajući ranjenika HVO, ubijen u Domu zdravlja u Kiseljaku kada je tog ranjenika predao

Penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Vahid Karavelić na današnjem obilježavanju 30. godišnjice od ubistva Bošnjaka u selima Grahovci, Han Ploča, Tulica i Radanovići, prisjetio se mučkog ubistva doktora Jasmina Merdžanića, koji je spašavajući život pripadnika HVO-a ubijen i za čiju se sudbinu do dan danas ne zna. 

Karavelić je kazao da je slučaj Jasmina Merdžanića bio junački. Ovaj primjer, kako je naveo, pokazuje svu čistoću kakvu su imali svi borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, dok je s druge strane agresorov plan bio samo ubijanje.

Karavelić se prisjetio ratnih dejstava na Nišičkoj visoravni, te humanosti i hrabrosti pripadnika Armije, ali i zločina koje Kiseljak, ali i cijela država, moraju pamtiti.

– Kao komandant Prvog korpus, 2. augusta organizovali smo veliku operaciju na platou Nišičke visoravni, sa namjerom da presiječemo komunikaciju. Kod objekta Zvijezda bila su tri rova u nekoliko stotina metara, rov vojske RS-a, HVO-a i rov pripadnika Prvog korpusa. Da bih krenuo u operaciju, morao sam prvo riješiti taj objekat, pa sam ponudio komandantu HVO Vareš da se izjasni. Pitao sam ga “Ili si s nam ili si protiv nas?” Razmišljao je dugo i odlučio da bude s nama, ali me zamolio da on ne učestvuje sa vojnicima u prvoj borbenoj liniji, već da on daje samo artiljerijsku podršku-  prisjetio se on.

Dodao je da je prihvatio i da je 1. avgusta operacija krenula.

– Završila se vrlo uspješno. Drugog dana komandant HVO mi javlja da ima jednog teško ranjenog vojnika. Zamolio me da transportujemo ga što prije do bolnice. Odmah sam angažirao helikopter, da ide prema Zenici. “Ne u Zenicu, ne smijemo”, rekao je. Odbio je da ide i u Visoko. Tražio je da idu u Kiseljak. Odobrio sam, tog trenutka se uključio moj pomoćnik za sanitet dr. Merdžanić Jasmin. Otišao je da pogleda o kakvoj se povredi radi i javlja mi da je teži pacijent i da ranjenika treba odmah transportovat. Jasmin mi kaže: “Komadante ja ću ga voziti”. Odobrio sam i to ali sam mu rekao da ga vozi samo do linije razdvajanja, kod Kiseljaka i tu ga preda njihovima, tj. HVO, naredivši mu da se odmah vrati jer su borbe u toku. Komandantu HVO rekao sa da javi svojima u Kiseljak da pošalju sanitetsko vozilo, da čeka na dogovorenom mjestu – naveo je Karavelić. 

Dodaje da je sve sa strane Armije bilo profesionalno, humano, ljudski.

– Merdžanić mi se javio iz Kiseljaka gdje je bila linije i kaže kako nema nikoga tu osim jedan vojnika koji mu ne da proći dalje. Doslovice sam rekao; “Reci tom vojniku HVO neka zove svoje da dođu po ranjenika, a ti ranjenika iznesi i vrati se nazad”. On meni odgovara: “Komandante mogu li ja ići unutra da ga predam u Dom zdravlja u Kiseljaku, lično”. Rekao sam: “Ne, ne i ne, nije ti sigurno ići unutra”. Na svoju ruku naredio je vozaču sanitetskog vozila, ušao u Kiseljak, u Dom zdravlja, predao ranjenika HVO da mu spase život. Život tom vojniku HVO je spašen, ali Jasmin Merdžanić nije izašao živ iz Doma zdravlja Kiseljak. Sva sam vrata otvarao da mu se pronađena žalost do danas u tome nisam uspio – kaže Karavelić.

Iza Merdžanića ostala je supruga i sin, koji, kako kaže, nažalost nisu ostvarili nikakva prava u zemlji za čiju slobodu je Jasmin dao život.

– Supruga Jasmina Merdžanića živi u malom stanu, u potkrovlju na Grbavici, a sin koji je prije četiri godine Medicinski fakultet nije mogao posao naći kod nas, otišao je u Njemačku radi. Ovo govorim jer se ljutim na mnoge što je ovo ovako. Ovo pričam da se nikada ne zaboravi ime Merdžanić Jasmina, jer njegovo ime je u ravni imena Srđana Aleksića koji je branio, odbranio, žrvovao se za Bošnjaka u Trebinju. Merdžanić Jasmin život žrtvovao za Hrvata u Kiseljaku. Molio sam da se u Kiseljaku zove ulica po heroju Jasminu Merdžaniću ili da se Dom zdravlja zove po njemu. Nažalost, sva vrata su zatvorena. Niko neće da kaže šta se desilo s njim, da ga pronađemo, a ne daju ni da se zna za njegovu hrabrost i ljudsku veličinu – ispričao je Karavelić.

(A.N./Preporod.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close