Karadžiću za “zasluge” po 1.200 maraka mjesečno?

Parlament RS razmatra zakon o pravima izabranih predstavnika RS u prvom sazivu skupštine. Opozicija je protiv, a borci takođe nezadovoljni jer su naknade deset puta veće od boračkog dodatka.

Predloženi zakon o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske od 1991. do 1996. godine izazvao je pravu buru u političkoj javnosti tog entiteta Bosne i Hercegovine. Tim više što se njime propisuje da poslanici prvog saziva parlamenta RS primaju mjesečnu naknadu od jedne i po prosječne mjesečne plate u RS, odnosno 1.200 maraka, što je za dio javnosti, posebno opoziciju, neprihvatljivo. Svoje nezadovoljstvo izrazili su i građani današnjim (15.9.) protestom ispred Narodne skupštine RS gdje poslanici raspravljaju o spornom zakonu koji je predložio predsjednik RS Milorad Dodik.

Aco Prelić

“Želimo da spriječimo najnoviju pljačku naroda, da spriječimo Milorada Dodika, koji sam smišlja kako će oteti novac od ovog naroda, da to i dalje radi. Mi se borimo zajedno sa svojim narodom ali ovoga puta imamo unutrašnjeg neprijatelja protiv koga se moramo boriti”, rekao je predsjednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca Aco Prelić, koji je i jedan od organizatora protesta.

2,1 milion iz budžeta

Novima zakonom predviđeno je izdvajanje 2,1 miliona maraka na godišnjem nivou iz budžeta RS a mnogi podsjećaju da je vlast nedavno sprovela reviziju boračkog dodatka koji iznosi 120 maraka godišnje, deset puta manje od predloženih primanja poslanika prvog saziva parlamenta RS. Opozicija u RS neće podržati predloženi zakon jer se kako kažu radi o ‘motivisanim političkim interesima lidera SNSD-a Milorada Dodika koji pokušava da produbi konflikt unutar SDS-a’.

“SDS priznaje sve zasluge ljudima koji su učestvovali u stvaranju RS. Nažalost, ovaj zakon nema takvu namjeru već se pokušava produbiti konflikt unutar SDS-a. Njegova suština nije pravična jer ne može istu naknadu imati predsjednik Narodne skupštine kao opozicioni poslanik u prvom sazivu skupštine. Šta ćemo sa desetinama i stotinama predsjednika opština. Naš prijedlog je da se napravi sveobuhvatan zakon koji će tretirati kategorije koje imaju posebne zasluge za stvaranje RS”, rekao je lider SDS-a Mladen Bosić.

I Dodiku naknada

Pored tvrdnje opozicije da Dodik ovim zakonom želi da sruši SDS, time što će “kupiti” članove tzv. izvornog SDS-a, zanimljivo je da bi i sam predsjednik Dodik, koji je predlagač ovog zakona, imao pravo na 1.200 KM naknade, jer je bio jedan od poslanika u prvom sazivu NSRS.

Prvi predsjednik Narodne skupštine RS, Momčilo Krajišnik, pozdravio je prijedlog zakona uz očekivanje da ga podrže svi poslanici u parlamentu. Smatra ipak da je donošenje ovog zakona nepotrebno problematizovano sa ciljem stvaranja raskola između civilnih i vojnih predstavnika iz tog perioda: “Ako su problem pare, lako ćete ih skupiti samo od onih koji kritikuju, njihova primanja su mnogo veća od 1.200 maraka. Ali ako i pored toga postoji problem onda se trebaju svi poslanici odreći primanja i uputiti sredstva za odbranu lica pred Haškim tribunalom. To je neko problematizovao samo da bi ispunio neki cilj”, kaže Krajišnik navodeći da su na djelu sujete političara, posebno iz SDS-a. “Velika je greška i propust današnjeg SDS-a što se protivi tom zakonu. Nije pošteno da se njihov raskol i sukob prenosi na štetu poslanika koji su stvorili i SDS i RS”, kaže Krajišnik.

Momčilo Krajišnik

BORS protiv

Iz Boračke organizacije RS tražili su mišljenja svih opštinskih boračkih ozganizacija koji su protiv ovog zakona, s obziorm da bi poslanici prvog saziva bili, u slučaju izglasavanja zakona, u puno boljem položaju od boračke populacije.

“Ja sam tražio da se obratim poslanicima i da prenesem stav Boračke organizacije u vezi sa ovim”, rekao je Milimir Savčić, prvi čovjek BORS-a.

Prema predloženom zakonu “nakon smrti korisnika pravo na novčanu naknadu ima bračni supružnik i djeca (bračna, vanbračna i usvojena), pastorčad, djeca uzeta pod starateljstvo i druga djeca bez roditelja uzeta na izdržavanje”. Ova odredba zakona još je više izazvala nezadovoljstvo tim više što poslanici tvrde da RS nema resurse u budžetu da finansira obaveze koje bi proistekle iz Zakona o naknadama za bivše poslanike.

  • Autor Dragan Maksimović
    DW.DE
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close