PolitikaRegion

“Karadžić može da bude osuđen i za `Tačku jedan` i Srpska proglašena genocidnom”

Sudsko vijeće Haškog tribunala je odlučilo o oba Karadžićeva zahtjeva za privremenu slobodu u isto vrijeme mada to nije trebalo, tvrdi član Pravnog tima odbrane dr Radovana Karadžića Goran Petronijević, gostujući u emisiji “Puls” BN televizije.

Nisu poznati razlozi zbog kojih je Hag u isto vrijeme odbio oba zahtjeva prvog predsjednika Republike Srpske, kaže Petronijević i objašnjava da se stekao utisak da je Hag samo tražio razlog za odbijanje Karadžićevih zahtjeva. Za isti su naveli nepostojanje garancija Republike Srpske što nije tačno, podvlači Peronijević. Vlada Srpske je dala garancije koje su proslijeđene u Ministarstvo pravde u Savjetu ministara BiH.

„U slučaju dužeg boravka na slobodi Sudsko vijeće je odlučivalo bez kompletne dokumentacije. To sam prvi put vidio. Morali su sačekati bilo kakvo izjašnjenje Srpske. Tek nakon tog izjašnjenja mogli su odlučivati. Međutim, oni su odlučili, odbili zahtjev, kao razlog naveli nepostojanje garancija koje su već postojale“, kaže Petronijević za BN televiziju.

Ne bi se trebalo opuštati i misliti da je Karadžićeva presuda povoljna za Republiku Srpsku, dodaje Petronijević. Navodi, presuda je trenutno povoljna, ali to ne znači da će tako ostati.

„Na žalbu Tužilaštva sve može da se vrati i promjeni – Karadžić može da bude osuđen i za `Tačku jedan` i Srpska proglašena genocidnom. Sam način na koji je formulisan zajednički zločinački poduhvat udara u temelje Republike Srpske. Nijedna krivica ne može biti individualna kada je riječ o zajedničkom zločinačkom poduhvatu. Krivica za to može obuhvatiti svakog građanina Srpske.“

Olakšavajuće okolnosti svakako su izdvojena sudska mišljenja, ali njih je potrebno kvalitetno poduprijeti i oboriti, jasan je Petronijević.

„Prvi put se u nekoj presudi pominje ono što mi tvrdimo 15 godina, a to je da su se muslimani samoubijali da bi stvarali situaciju koja ide na teret Srba“, objašnjava on i dodaje da su u Hagu kao takvim dokazani mnogi slučajevi.

Optizmizam u slučaju prvog predsjednika Srpske se zasniva na tome da odbrana mora da stvori uslove za dobru šalbu, kojom će se skinuti krivica i sa dr Karadžića, i sa Republike Srpske, tvrdi član Pravnog tima odbrane dr Radovana Karadžića.

„Neophodni su materijalni uslovi kojih nema. Za to je odgovorna i Republika Srpska, i Srbija. Ogromni troškovi moraju da se pokriju, a trenutno nema uslova za to“.

Odbrana se uzda u pomoć i Srbije i Srpske, jer se time ne pomaže samo dr Karadžiću već svim Srbima u Srpskoj i Srbiji, navodi dalje Petronijević. Ističe, ukoliko pomoć izostane, posljedice bi mogle biti pogubne.

Haškim tribunalom upravljaju američke obavještajne službe, tvrdi Petronijević. Iste su izazvale sukobe na prostoru bivše Jugoslavije da bi došle u mirovnu misiju. Kao rezultat toga vidimo prisustvo NATO snaga na Balkanu. Posljednji primjer je Crna Gora. Sve neistine iz Haga mogu samo da podgiju nove sukobe na istoj teriroriji, a to nikom ne treba, kaže Petronijević, istovremeno naglašavajući da Sud u Hagu nijednu presudu nije donio u cilju pomirenja.

BN televizija

BN televizija

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close