“Kapljica kiše” bi vam mogla pomoći da se zauvijek riješite dioptrijskih naočala

Naučnici su razvili novu tehniku pomoću koje bi dioptrijske naočale mogle postati nepotrebne. Operacija uključuje stavljanje implantata, poznatih kao “Kapljice kiše” ispod rožnice što bi trebalo umanjiti probleme sa kratkovidnošću koje se javlja tokom starenja.Naučnici se nadaju da će ovaj bezbolni postupak ublažiti presbiopiju – oboljenje usljed kojeg se smanjuje sposobnost da se usredotočite na objekte u neposrednoj blizini.

Nova tehnika bi mogla zamijeniti laserske operacije koje su se do sada smatrale jedinim dugoročnim načinom liječenja. Postupak traje samo 10 minuta, dok laserski hirurški postupak može trajati i do sat vremena.

Pedesetsedmogodišnja Lynda Marenghi iz Staffordshire je bila prva osoba u Britaniji koja je prošla proceduru.

“Kratkovidnost me je dovodila do ludila, morala sam škiljiti dok sam čitala ili pisala. Radim u školi kao ekonom, pa stalno radim sa proračunskim tablicama na računaru. Nakon operacije je sve lakše”, izjavila je Marengh. Postupak košta 2.495 funti.

Mark Wevill, očni hirurg, je pojasnio da “Kišna kapljica” ne može zaustaviti proces starenja, ali da može spriječiti gubljenje vida uzrokovanog procesom starenja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close