Kapitalizam i roboti vode u socijalni holokaust

Vještačke inteligencije će bez posla ostaviti milione ljudi

Čuveni fizičar Stiven Hoking smatra da je kapitalizam opasniji od vještačke inteligencije, koja će bez posla ostaviti milione ljudi. 

“Više se treba bojati pohlepnih kapitalista nego robota”, smatra Hoking i pojašnjava: “Ako roboti budu proizvodili sve što treba, onda će problem biti u raspodjeli dobara”.

“Kada bi mašine mogle da stvaraju sve što ljudima treba, svi bi mogli uživati u luksuznom životu. Ali, ukoliko vlasnici mašina spriječe preraspodjelu bogatstva, većina ljudi završiće u strašnom siromaštvu”, navodi Hoking.

On smatra da trenutno prevladava mračnija opcija i da tehnologija sve više povećava nejednakost.

Hoking, inače, spada u one koji upozoravaju da će vještačka inteligencija ostaviti ljude bez posla i sredstava za život.

“Razvoj vještačke inteligencije mogao bi dovesti do izumiranja ljudske rase. Ona bi se mogla oteti kontroli i potom sama sve brže redizajnirati. Ljudi, koji su ograničeni sporom biološkom evolucijom, ne bi se mogli takmičiti sa njom i bili bi potisnuti”, tvrdi Hoking.

Naučne studije i stručnjaci za robotiku upozoravaju da bi roboti zaista mogli da preuzmu mnoge poslove koje danas obavljaju ljudi.

Grupa ekonomskih analitičara objavila je 2014. godine studiju koju je naručila banka “ING-Diba”, a koja je pokazala da će roboti i kompjuterski programi u vrlo bliskoj budućnosti samo u NJemačkoj oduzeti 18 miliona radnih mjesta, posebno onih koji nemaju visoko obrazovanje.

Kompjuterski algoritmi mogli bi gotovo potpuno da preuzmu administrativne i mehaničarske poslove, kao i poslove upravljača mašinama i mehaničkih tehničara.

Samo ljekari, naučnici i biznismeni /još/ ne treba da strahuju za posao.

Međunarodna organizacija “Oksfam internešnel” upozorava da će 2016. godine jedan odsto najbogatijih u svijetu preteći, po svom bogatstvu, 99 odsto ostalih!

U SAD 160.000 najbogatijih porodica posjeduje imovinu jednaku ukupnoj zaradi 145 miliona najsiromašnijih – jedan odsto najbogatijih Amerikanaca zarađuje 20 odsto ukupnih prihoda?

 

Autor: Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close