Kantonalno tužilaštvo prijavu protiv Gorana Zupca za ratne zločine proslijedilo Tužilaštvu BiH

U Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo potvrdili su agenciji Anadolija (AA) da su 12. maja 2006. godine zaprimili krivičnu prijavu za ratne zločine protiv civilnog stanovništva protiv tadašnjeg načelnika Centra javne bezbjednosti (CJB) Trebinje, a danas direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zupca, ali da je ista proslijeđena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na daljnji postupak.

“Prijava je zaprimljena 12. 5. 2006. godine, a 15. 5. 2006. godine je ustupljena Tužilaštvu BiH”, rekao je portparol Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Alen Hamzić.

Iz Tužilaštva BiH zasad nismo dobili potvrdu o prijemu tog predmeta, niti informaciju kakva je daljnja sudbina prijave.

U međuvremenu prijavu protiv Zupca podnio je i zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović, tvrdeći da ima saznanja da je Zubac 1992. godine, također, na Ilidži ubio jednog Bošnjaka ”probavajući pištolj kojeg je dobio od jednog oficira JNA”.

Agencija Anadolija je u posjedu krivične prijave za ratne zločine protiv civilnog stanovništva koju su još u maju 2006. godine Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu protiv Zupca podnijeli službenici Centra javne bezbjednosti (CJB) Trebinje, čiji je načelnik bio do 2012. godine.

U prijavi se navode brojni detalji i imena osoba koje bi mogle svjedočiti o ratnoj ulozi Gorana Zupca, te predlaže konkretna dokumentacija.

Uz ostalo se ističe da je Zubac u ljeto 1992. godine bio komandir Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske koja je izvršila napad na sarajevsko naselje Ahatovići, te da su jedinice kojim je zapovijedao Zubac vršile likvidacije osoba bošnjačke nacionalnosti, sprovodili ih u logore, te uništavali i pljačkali imovinu Bošnjaka.

Prema prijavi iz Trebinja, Zubac je lično izvršio ubistva nekih osoba u Ahatovićima gađajući jedno vozilo raketnim bacačem ”OSA”.

U Ahatovićima i okolnim mjestima 1992. godine je ubijeno više desetina osoba bošnjačke nacionalnosti, a između 550 i 600 osoba završilo je u logorima na području Novog Grada u Sarajevu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close