-TopSLIDEBiHPolitika

Kandidat za sudiju Ustavnog suda odbio Čavaru: Neću učestvovati u neustavnim i nezakonitim radnjama!

Predsjednik FBiH Marinko Čavara imenovat će četiri suca Ustavnog suda FBiH, ali mimo svih procedura, samoinicijativno i mimo ovlaštenja poziva kandidate na razgovor.

Na ovaj način predsjednik Čavara direktno krši Ustav Federacije BiH, te oduzima ingerencije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, koje je već provelo zakonom propisanu konkursnu proceduru i koje je jedino kompetentno za tako nešto.

Na ovakvo ponašanje nije ostao imun i jedan od kandidata za sudiju Ustavnog suda FBiH Enver Išerić koji je uputio pismo Čavari:

„Kao kandidat za sudiju Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine obaviješten  sam iz vašeg ureda, a putem telefona, da namjeravate obaviti intervjue sa kandidatima za tu poziciju. 

Bilo bi korektno i ispravno gospodine predsjedniče, ako ste već namjeravali obaviti te intervjue, da kandidatima uputite pozive u pisanoj formi i navedete pravni osnov koji vam omogućava ili po kojem ste obavezni obaviti intervju sa kandidatima, a prije donošenja odluke o imenovanju. 

Takvog pravnog osnova gospodine predsjedniče nema niti u jednom pravnom aktu i ne možete sami sebi propisivati obaveze, ovlaštenja i odgovornosti. Izvolite gospodine predsjedniče imenujte kandidate sa liste koja vam je dostavljena od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i na osnovu mišljenja Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine“, kazao je Išerić, inače doktor pravnih nauka.

Umjesto uvođenja novih procedura u postupak izbora sudija Ustavnog suda, napominje Išerić, bilo bi bolje da ste se pobrinuli da svoje ustavne obaveze izvršavate blagovremeno i u skladu sa Ustavom i zakonima ove države. 

„Znam da je neobično da se kandidat za određenu poziciju na ovakav način obraća organu koji vrši imenovanje, ali gospodine predsjedniče Vi ste odavno izgubili kredibilitet da imenujete osobe na ovakvu odgovornu poziciju. Ako imamo u vidu činjenicu da je na čelu komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća bio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, onda je sve farsa ovih konkursnih procedura upotpunjena. Zbog toga želim da vas obavijestim da, kao kandidat za sudiju Ustavnog suda neću učestvovati u neustavnim i nezakonitim radnjama i procedurama, te se zbog toga neću odazvati na intervju, odnosno razgovor sa vama“, poručio je Išerić.

Inače, potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović pisali su visokom predstavniku Christianu Schmidtu povodom najava predsjednika FBiH Marinka Čavare da će imenovati četiri suca u Ustavnog suda FBiH, sa tvrdnjama da on već samoinicijativno i mimo ovlaštenja poziva kandidate na razgovor.

“Predsjednik Čavara nema ovlaštenja i zakonskog osnova, ali ni kompetencija da se preispituju i intervjuišu kandidati za sudije Ustavnog suda Federacije BiH za koje je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH već provelo konkursnu proceduru i dostavilo mišljenje Ustavnog suda Federacije BiH o kandidatima”, stoji u pismu koje su potpisali Dunović  i Mahmutbegović.

(A.Č.Z.)

patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close