BiHPolitika

Kamo vodi politika lidera Republike Srpske

Proslava neustavnog dana RS u Banjoj Luci u organizaciji vrha tog entiteta i zloupotreba pripadnika Oružanih snaga BiH na tom događaju prvorazredna je provokacija, očito kršenje zakona, ali i opasan čin koji može ugroziti stabilnost zemlje, smatraju domaći i regionalni analitičari. Žarko Korać, ugledni profesor na beogradskom Filozofskom fakultetu, potpredsjednik Vlade Srbije u mandatu Zorana Đinđića, kaže da inat koji tjera Milorad Dodik sa BiH kao državom neće dobro odjeknuti na Zapadu.

Licemjerna Srbija

Zbog toga, kaže, na proslavu nije došao srbijanski premijer Aleksandar Vučić, ali je, ipak, poslao čestitku. Prisustvo predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i patrijarha Irineja vidi kao potvrdu licemjerja politike Srbije prema BiH.

– Sve ovo pokazuje da Milorad Dodik uspješno radi samo jednu stvar. On ispituje međunarodnu zajednicu. Osjeća se ohrabren zbog ruske podrške. Ali, moram da vam kažem, ja sam već jednom gledao tu igru u slučaju Slobodna Miloševića. On je jako dobro igrao tu igru, ali je jako loše završio. Zapad sporo i teško reagira, treba im puno vremena, ali će to na kraju biti igra u kojoj će neko odgovoriti – kazao nam je Korać.

Selmo Cikotić, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za vojna pitanja i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kazao je da jučerašnji događaji nisu dio politika dobrih namjera. Vjeruje da će NATO voditi računa o dignitetu vlastitih odluka i da će reagirati.

– Vidjeli smo mi i opasnijih primjera navodne zaštite srpskih interesa na ovim prostorima i vidjeli smo kako su prošli. Treba ispitati odgovornost za ono što je angažiranje OSBiH značilo u odnosu na kršenje zakona, određenih odredbi i mirovnog sporazuma i instrukcija NATO-a. Mislim da će u procesu ispitivanja biti utvrđeno da je bilo kršenja i zakona, podzakonskih akata i dogovora – kazao je Cikotić.

Gubitnička politika

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra vjeruje da je ovo trenutak za zaokret u bošnjačkoj politici u pozitivnom smislu, iako su jučerašnji događaji suprotni zakonskim propisima.

– Svođenje bošnjačke politike na njenu samo reaktivnu politiku, svođenje sadržaja cjelokupnog javnog bošnjačkog političkog djelovanja na reagiranje na optužbe koje dolaze iz manjeg bh. entiteta, stanje je u kojem smo dugo. To je krajnje nepovoljno i za Bošnjake i za cijelu BiH i nacionalne odnose. Iz te reaktivne pozicije mora se prijeći u proaktivnu poziciju. Ta reaktivna politika je pasivna, gubitnička i iz tih pozicija mora se izaći, jer smo u začaranom krugu – smatra Filandra.

Bosna ide u lošem pravcu

Prema Filandri, na strani bošnjačkih političkih i stranačkih vodstava mora se ozbiljno promisliti sadašnji trenutak, jer “ovo stanje vodi u negativnom pravcu”.

– Cjelokupna stvar, a to je Bosna, ide u lošem pravcu. Politički odnosi idu u lošem pravcu. Mora se ozbiljno razmotriti naša pozicija, moramo redefinirati dosadašnja stajališta i vidjeti kako da se pristupi konceptu održive i stabilne državnosti. Bošnjačka spoljnopolitička pozicija je umanjena – naglasio je Filandra.

Obećana im pomoć izvana

Profesor odbrane i sigurnosti Nedžad Ahatović smatra da je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, direktno odgovoran za neposluh pripadnika OSBiH iz sastava Trećeg pješadijskog puka, čime je svjesno ili nesvjesno izveo podrivanje odbrambenog sistema BIH i pokušaj oružane pobune.

– Nažalost, pripadnici OSBiH koji su postupili po naređenju jednog od članova Predsjedništva BiH podlijegat će sankcijama u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima o službi u OSBiH i KZBiH – kazao je Ahatović.

 

Autor: F. VELE – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close