Kakve sankcije Energetska zajednica sprema BiH na sastanku u Tirani?

Na sastanku ministarskog savjeta Energetske zajednice, 16. oktobra u Tirani, biće predložene restriktivne mjere kojima će se, između ostalog, tražiti i obustavljanje finansiranja energetskih projekata iz evropskih fondova, izvještava RTRS.

Republika Srpska ispunjava svoje obaveze, i za sankcijama nema potrebe, smatraju u Vladi Srpske. Optužuju direktora Sekretarijata Energetske zajednice da se miješa u unutrašnju politiku BiH.
Problem je u gasu. Ustav BiH i ustavi entiteta nadležnost u sektoru gasa dodijelili su entitetima, i u skladu s tim Republika Srpska je donijela svoj zakon. Međutim, u Energetskoj zajednici Јugoistočne Evrope insisitraju da Zakon o gasu i regulatorno tijelo budu uspostavljeni na nivou BiH.
Јanez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Јugoistočne Evrope, kaže:
“BiH nema nikakav zakon o gasu na državnom nivou. Postojeća legislativa o gasu u jednom od entiteta nije relevantna. BiH kao država članica Energetske zajednice mora da ispunjava svoje obaveze na cijeloj teritoriji”.
U dokumentu sa prijedlogom sankcija, koji je u posjedu RTRS, a o kojem će biti raspravljano 16. oktobra u Tirani, navedene su tri mjere: obustavljanje isplate troškova za rad u Energetskoj zajednici, oduzimanje prava glasa i privremeno obustavljanje finansiranja energetskih projekata iz evropskih fondova.

Kopač obmanjuje javnost i radi direktno za interese Federacije, kažu u Republici Srpskoj.

“U suštini on je imao namjeru da kroz sprečavanje prijedloga za finansiranje od strane evropskih finansijskih institucija na neki način isposluje mogućnost da se na nivou BiH donese zakon koji bi centralizovao ovaj dio energetike”, rekao je Slobodan Puhalac, direktor kompanije Gas-Res.

Kopač je na čelu administrativnog tijela i nema nadležnosti da bilo koga kažnjava, kažu u Srpskoj i dodaju da se njegovo ponašanje može objasniti bliskošću sa političkim krugovima u Sarajevu, gdje je jedno vrijeme i radio.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić predlaže “gospodinu Kopaču, da bolje promisli do kog nivoa ide tehnika i ekonomija, a odakle počinje politka”.
A, Slobodan Puhalac pojašnjava da ničim nije uslovljeno da se na nivou BiH donosi jedinstven zakon. Kaže: “Јa sam pomenuo primjer Sjeverne Irske i to trebamo slijediti i mi se za to trebamo boriti”.

Rješenja postoje i ona ne smiju da zadiru u ustavnu strukturu i nadležnosti entiteta, kaže ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Podsjeća na mapu puta, koju je predložio pododbor Evropske komisije za energetiku, a koja je na tragu rješenja u Republici Srpskoj.

On navodi da treba da se usvoje i implementiraju evropske direktive kroz entitetske zakone, a da se kroz zajednički dogovor vidi šta je to neophodno šta treba da bude na državnom nivou.

BiH se i prije godinu dana suočila sa istom prijetnjom. Međutim, Kopačev prijedlog sankcija tada nije dobio podršku ministarskog savjeta Energetske zajednice.

RTRS

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close