-TopSLIDEBiHPrivreda

Kako zuje Autoceste FBiH: Pola miliona uloženo, a bikovi ‘bodu’ na autoputu, psi u tunelima!?

Na autoputu Visoko-Sarajevo 13. januara desila se nezgoda u kojoj je jedno vozilo oštećeno, a uviđaj je obavio MUP ZDK, potvrdila jeza Patriju Aldina Alić, glasnogovornica MUP-a ZDK.

U ovoj nezgodi učestvovala je domaća životinja bik(!?). 

„Nakon dojave policija je izašla na teren. Goveče je probilo zaštitnu ogradu na jednom dijelu puta i pobjeglo“, kazala je Alić.

Tragom informacije da se na autoputu našla životinja, što ni u kom slučaju ne bi smjelo biti, kontaktirali smo JP Autoceste FBiH te im postavili pitanje ko i na koji način vrši postavljanje uređaja o ometanju ulaska životinja na autoput i na osnovu kojeg projekta-studije.

Odgovor, kao i ranijih nekoliko puta Patria nije dobila, kao ni odgovor koja firma dobavlja ovakve uređaje i u kojoj vrijednosti?

No, istraživanjem smo došli do saznanja da se u posljednjih nekoliko godina za ove potrebe izdvojilo čak 491.359 KM. Poslove je dobila kompanija iz Zagreba INTERLAMP.

U 2018. godini bilo su jedini ponuđač kada su im plaćene 202.702 KM s uračunatim PDV-om, dok su 2020. dobili posao vrijedan 288.697 KM. Prošle godine nisu bili jedini ponuđač, ali je ponuda Global Electronicsa iz Kanade odbačena. 

Modus operandi je identičan kao i kod niza drugih sumnjivih javnih nabavki u ovom javnom preduzeću koje vodi Marin Jelčić, izvršni direktor za upravljanje i održavanje JP Autocesta FBiH.

Povezani tekstovi:

BAČENA DVA MILIONA Kada Terzić i HDZ kupuju, iz vatrogasnog vozila curi, žmigavci u kontra ritmu!

Autoceste nabavile neupotrebljive kosilice za 210.600 KM, posao čeka i Jelkin zet Dario Đolo!?

JP Autoceste kupile vozilo za 701.415 KM, parkirali ga na Bijaču, a druga firma im održava puteve

Jelčić je kadar HDZ-a BiH i suvereno vlada javnim nabavkama u JP Autoceste FBiH uz aminovanje generalnog direktora Adnana Terzića (SBB). Ne treba mnogo pretraživanja da se vidi kako JP Autoceste FBiH rade mahom sa hrvatskim firmama i kompanijama koje dolaze iz Hercegovine, a kojim rukovode kadrovi odani Draganu Čoviću i HDZ-u BiH.

Naši izvori iz JP Autoceste FBiH ističu da je najgore u svemu što je nepoznato na osnovu kojeg projekta-studije se ovakvi ometači postavljaju na autoceste, a što ugrožava saobraćaj na autoputevima u BiH.

„Nerijetko se u tunelima pronalaze psi. Posljednji slučaj bika na autocesti upozorenje je za nadležne da se moraju uključiti u rješavanje nagomilanih problema u JP Autoceste FBiH“, kaže naš sagovornik.

Kao i u nekim ranijim nabavkama vatrogasnih vozila i ovdje je uključen Dario Ćuže, tehničar sa srednjom stručnom spremom. Ćuže je desna ruka Jelčića, što mu daje prednost ispred drugih uposlenika koji bi trebali stručno da vode ovakve poslove.

Inače, nakon niza priča koje je Patria objavila u vezi sumnjivih nabavki u JP Autoceste vlada opća panika. Strahuje se od dolaska nadležnih i istražnih organa, a koji već spremaju posjetu ovom javnom preduzeću.

Postavlja se pitanje kako je moguće da se ovako nešto dešava i zašto Terzić šuti.

Podsjetit ćemo da Tužilaštvom BiH upravlja Gordana Tadić odana HDZ-u kojeg vodi Dragan Čović, pa su uljuljkani u svoje marifetluke pomislili da nikad niko neće zapitati se šta se i kako radi.

Terzić je svojim potpisima dozvolio ‘mutne’ radnje u JP Autoceste kadrovima HDZ-a, a istraga će pokazati koji su njegovi interesi bili.  

Nastavit će se….

Patria
 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close