Visoko

„Kako vam Ramazan može promijeniti život“

Održano predavanje „Kako vam Ramazan može promijeniti život“

U subotu, 29. aprila 2017., je hafiz Nedim Botić održao predavanje na temu „Kako vam Ramazan može promijeniti život“ u Bijeloj džamiji u Visokom.

Organizatori predavanja su Medžlis IZ Visoko, džemat Bijele džamije te Omladinski krug Nur Visoko.

Blizu 200 posjetilaca je imalo prilike da čuju savjete i preporuke o važnosti Ramazana u životu vjernika, ali i životnu priču ljudi kojima je Ramazan promijenio život. Na početku programa su kratke odlomke iz Kur'ana proučili hfz. Affan Bukva i hfz. Hasib Mimić, a potom je domaćin, hfz. Edin-ef. Bukva, najavio predavača i zahvalio se džematlijama na dolasku.

Ramazan je na pragu pa nastojmo ga dostojanstveno dočekati, a najbolji način za doček mjeseca objave Kur'ana jeste poslusati savjete čuvara Kur'ana. Na svom ličnom primjeru, hafiz Botić je ukazao na važnost vjere u prevazilaženju najtežih životnih izazova. On sam je prešao put od teških iskušenja, siromaštva i smrtne postelje, do titule čuvara Kur'ana, i nastoji da ljude inspiriše da ne gube nadu i da se vrate Gospodaru Koji ih neće ostaviti na cjedilu.

Njegov povratak vjeri se desio u mjesecu Ramazanu, 2004. godine kada je po prvi put ušao u Gradsku džamiju u Bos. Dubici i stupio u kontak sa mr. Safetom Beganovićem, glavnim imamom MIZ B. Dubica. U Ramazanu 2005. godine posti po prvi put, i upisuje IPF u Bihaću. U mjesecu Ramazanu 2007. pada u postelju zbog teške bolesti, i biva hitno prebačen u bolnicu. Zbog teškog stanja biva prebačen u bolnicu u Sarajevo, gdje je i operisan 2008. godine. Tu počinje težak put oporavka, od višemjesečnog boravka na odjelu intenzivne njege, pa do rehabilitacije. Protekle godine je u rodnom mjestu, Bosanskoj Dubici, održana njegova hafiska dova, kao prvog hafiza Kur'ana iz Dubice nakon više od 100 godina. Botić je iskazao zahvalnost svima koji su mu pomogli u najtežim momentima, posebno MIZ B. Dubica, mr. Safetu-ef. Beganoviću, te Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.

Predavač je istakao da najteža iskušenja u sebi kriju i najveće blagodati. Kroz ‘belaje’ dragi Allah odgaja čovjeka, čisti od grijeha, podiže naše stepene, otvara vrata pokajanja, daje nam priliku da preispitamo naš život i promijenimo se nabolje; kroz teškoće jačamo, razvijamo se, postajemo bolji. U životu nema napretka bez truda, pa i boli. Tek kasnije, vidimo da se u onome što je bila bol, krilo veliko dobro. Zato ne treba očajavati zbog problema, već ih iskoristiti na pravi način, u povratku Allahu i promjeni života nabolje. A Ramazan je idealna prilika za to.

Preporod.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close