Kako “UBLEHAŠI” naplaćuju sujetu biznismena -Best Buy Award ili kako lako kupiti reklamu?

Proizvođači proizvoda i usluga poboljšavaju svoje marketinške atake na svijest kupaca oglašavanjem dobijenih certifikata.
U poplavi takvih znakova potrošači se već susreću sa teškoćama. Zato smo pobliže analizirali i utvrdili da nisu sve zlatne medalje čisto zlato.

Posljednja viđena “lasta” ima ime Best Buy Award, piše ljubljansko Delo. U januaru su, jedan za drugim počeli oglašavati proizvođači i trgovci kako su u istraživanju tržišta 2013. godine osvojili prvo mjesto u svojoj kategoriji, jer nude najbolji omjer cijene i kvaliteta.( U Bosni i Hercegovini  su se tim priiznanjem pohvalili BH Telecom, Sarajevo osiguranje, Konzum, Dukat, HP,  Baumit i dr.)

Šta je Best Buy Award

To je globalni projekat koj istražuje i nagrađuje usluge i proizvode koji imaju najbolje odnos između kvaliteta i cijene, a  isključivo se temelje na podlozi mišljenja i iskustava korisnika.
Cilj projekta je dobiti uvid u korisnikve percepcije proizvoda i usluga i olakšati njihov izbor. Istraživanja se provode u skladu sa odredbama međunarodnog kodeksa marketinga i društvenh istraživanja, koja je usvojili Međunarodna trgovinska komora (ICC) i Evropsko udruženje za tržišno-istraživačkh stručnjaka (Esomar).
U Sloveniji je istraživaje provela švicarska kuća Icertias, koja je anaketirala 1200 Slovenaca, starijih od 15 godna, koji upotrebljavaju Internet. Postavili su im pitanja otvorenog tipa, tako da ispitanici nisu imali na raspolaganju više ponuđenih odgovora, nego su sami navodili proizvođače i ponuđače usluga, koji po njihovom iskustvu i vjerovanju na tržištu nude najbolji omjer cijene i kvaliteta. Upitali su ih za 56 različitiih kategorija proizvoda i usluga iz sektora trgovine, prehrane, obuće, odjeće, kozmetike, kućanskih aparata, telekomunikacija, finansija itd.
Ponuđač ili proizvodi koji su u svakoj kategorii osvojili prvo mjesto su dobili “zlatnu medalju Best Buy Award”. Ona vrijedi dvije godine, preduzeće certifikat može kupiti i njime se reklamiirati. Dobitnicima se nudi kupnja različitih paketa, od minimalnog za upotrebu u interne svrhe do maksimalnog za oglašavanje u zemlji i inostranstvu. Cijene su oko 1.000 do 5.000 švicarskih franaka.

Upotrebna vrijednost

Brzi pregled zvučnih imena (npr. Trusted brand, Superbrands), govori da postoje značajne razlike među njima: u svrhi, izboru anketiiranih u kategrijama, trajanju, kriterijima ocjenjivanja, upotrebi imena itd. kao što je vidljivo iz javno dostupnih podataka, svi  su izgrađeni na percepciji potrošača. To je prvo što potrošač mora vidjeti i  ključna razlika u poređenju sa znakom kvaliteta koje dobijaju proizvodi na podlozi potrošačkih uporedivih testova (što je predmet provjere proizvoda ili usluga) i s odobrenim zdravstvenim tvrdnjama.

Promjene potrošačkih navika u vrijeme ekonomske krize naglasile su značaj najboljeg odnosa između cijene i kvaliteta (value-for-money) što osim ekonomičnosti kupovine uzima u obzir i učinak na zadovoljstvo kupca. Best Buy Award ga uzima za svoju vodilju. To još ne znači da su pobjednički proizvodi najkvalitetnji i najjeftiniji. U stvari, to je igra asocijacija i mjerenje moći robne marke. Jasno je da anketirani prvo priziva prozvođača ili prozvod koji je najintenzivnije oglašavan ili kojeg se sjećaju iz drugog konteksta.

Nagrađen, šta je to uopće

Dođe se do toga da je neko pobijedio u kategorijii, u kojoj mu se ne može suditi. Dogodilo se tako trgovačkom lancu Spar: pobrao je tri pobjede, među ostalim kao proizvođač ili dobavljač hrane bio/eko i šampion u kategoriji internetske trgovine bio hranom. Poznato je da Spar nije proizvođač ili dobavljač niti ima online trgovine. U stvarnosti je samo prodavač bio/eko hrane.
Može se postaviti i pitanje reprezentativnosti uzorka, više nego što smeta prodavanje marke. Medaljom, koja se plaća, Spar se može za oko 5.000 eura u zemlji i iostranstvu promovirati priznanjem za internetsku trgovinu – koje nema. Koliko je pobjednika kupilo paket za oglašavanje, nije nam uspjelo da otkrijemo, većina informacija u vezi sa istrživanjem nije javno dosotupna.
Igor Mervič, direktor Spara Slvoenija,tim povdom je rekao:
– Naše načelo je da priznanja ne kupujemo. Čine nam se sporan kvalitet nekih priznanja, među kojima je i Best Buy Award. Sparu Slovenja su htjeli prodati tri priznanja, za internetsku prodaju bio proizvoda, iako interetske prodaje nemamo. Čak su tako indiferentni da im se ne dalo provjeriti stanje na slovenskom tržištu. Očito im nije bitan kvalitet analize, nego samo novac. Što je neprihvatljivo. Nama je važno šta kupci misle o nama. Zato se pozivamo na istraživanja provjerenih instituija i agencija, koje su stalno prisutne na slovenskom tržištu i dobro ga poznaju.
Za mišljenje smo pitali i ekonomisticu dr. Maju Makovec Brenčič. Izbor ne poznaje dobro, ali je naglasila da je u svim takvim ocjenama proizvoda ili brendova važno da se kupca vjerodostojno upozna s načinom i provjerenošću kriterija za dodjelu znaka, vrednovanjem i metodologijom izbora, što ih razlikuje od drugih proizvođača. Takođe, njihov zadatak je da objasne kupcu šta zapravo neki znak ili priznanje znači u pogeldu kvaltiteta i cijene.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close