BiHPolitika

Kako su zamrli bh. gradovi?

Kako su zamrli bh. gradovi: U zemlji od 3,5 miliona ljudi, više od milion i po je…

Zastrašujući zaključci se iz ovih podataka mogu izvući kada se uzmu u obzir podaci o ukupnom broju stanovnika u nekim općinama i broju ekonomski neaktivnog stanovništva starijeg od 15 godina

 

 

Prema popisu stanovništva iz 2013. Bosna i Hercegovina ima 1.624.924 ekonomski neaktivnog stanovništva, što je 54,3 posto od ukupno radno sposobnog stanovništva. Od ukupnog broja ekonomsko neaktivnih osoba najviše je žena i to 988.248. U Federaciji je 1.026.700 neaktivnih stanovnika, a u Republici Srpskoj 557.851.

 

Od 1,6 miliona osoba koje ne pridonose ekonomiji 602.180 su umirovljenici, 277.185 su učenici iznad 15 godina starosti i studenti, 449.188 lica obavlja kućne poslove, 60.005 je nesposobno za rad, dok se u kategoriji neaktivnih lica 236.366 osoba vode kao ostali?

 

Loše statistike

 

Pored neaktivnog stanovništva BiH ima i 328.632 nezaposlenih i 543.719 mlađih od 15 godina. Također u BiH, prema statistikama iz popisa radi, odnosno ima zaposlenje tek 1.033.884 osoba. Ovi pokazatelji svakako bi trebali biti alarm za vlasti ukoliko žele u ekonomskom smislu pokrenuti zemlju.

 

Zastrašujući zaključci se iz ovih podataka mogu izvući kada se uzmu u obzir podaci o ukupnom broju stanovnika u nekim općinama i broju ekonomski neaktivnog stanovništva starijeg od 15 godina. Čak polovina stanovništva u skoro svim općinama je ekonomski neaktivno.

 

Zastrašujući zaključci se iz ovih podataka mogu izvući kada se uzmu u obzir podaci o ukupnom broju stanovnika u nekim općinama i broju ekonomski neaktivnog stanovništva starijeg od 15 godina. Čak polovina stanovništva u skoro svim općinama je ekonomski neaktivno.

 

U Banovićima polovica stanovništva je ekonomski neaktivno, ista situacija je i u Bihaću, ali i u Bosanskom Petrovcu gdje je preko 40 posto stanovništva ekonomski neaktivno ili Bosanskom Petrovcu gdje je više od 51 posto stanovništva neaktivno.

 

U Bosanskom Grahovu je skoro 63 posto ekonomski neaktivnog stanovništva, od čega se najveći broj njih vodi kao umirovljenici i domaćice.

 

Nigdje nije dobro

 

Preko 50 posto neaktivnog stanovništva imaju Donji Žabara, Drvar, Foča, Kalinovik, Kladanj, Ključ, Fojnica, Glamoč itd.

 

Zanimljivo je da je i u velikim sredinama za koje se kaže kako su ekonomski razvijene, kako u njima ima posla i kako se radi, poput Mostara ili Banja Luke ustvari tek polovično aktivne.

 

Naime, Mostar ima čak 45 posto ekonomski neaktivnog stanovništva. I zapadnohercegovačke općine za koje postoji  vjerovanje “kako tamo svi rade” imaju oko 50 posto ekonomski neaktivnog stanovništva.
Niti jedna općina u BiH nema manje od 40 posto ekonomski neaktivnog stanovništva.

 

(Dnevni-list.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close