BiHPolitika

Kako su Bošnjaci postali ikebane u političkom sistemu Bosne i Hercegovine

Kako su Bošnjaci postali ikebane u političkom sistemu Bosne i Hercegovine

Piše: Muamer Bandić (zastupnik Stranke za BiH u Skupštini KS)

Ustavom FBiH je propisano da Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi, zajedno sa ostalim građanima Federacije Bosne i Hercegovine ravnopravno uređuju Federaciju Bosne i Hercegovine.

Dalje je propisano da Vladu FBiH imenuje predsjednik Federacije uz saglasnost oba potpredsjednika. Dakle Ustavu FBiH Vlada Federacije ne može biti imenovana bez potpisa oba potpredsjednika FBiH.

Dakle, suspenzija Ustava FBiH na 24 sata od strane visokog predstavnika i imenovanje oktroisane Vlade FBiH bez potpisa potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda predstavlja grubo kršenje Ustava FBiH i ustavom garantovanih prava jednog konstitutivnog naroda u BiH.

Na taj način je narušeno i osnovno načelo reciprociteta u procesu uređenja Federacije BiH na štetu Bošnjaka, te u našoj političko-pravnoj praksi trenutno imamo nejednakost konstitutivnih naroda. Sam pristanak na privremenu suspenziju Ustava FBiH je čin izdaje za koji, da je neki drugi konstitutivni narod u pitanju, čisto sumnjam da bi se našao saučesnik spreman da pristane na takva rješenja.

To naravno ne smeta lažnim sarajevskim liberalima i socijaldemokratama, koji dijelove BiH naseljene Bošnjacima ionako posmatraju samo kao naivni birački bazen koji mute lažima pod krinkom građanstva. U realnom svijetu ti isti ljudi, koji šute kada se odluke donose na štetu Bošnjaka, ostalih građana i države Bosne i Hercegovine, se sa većim žarom bore za nacionalne interese Hrvatske i Srbije na prostoru BiH, čak i od dvojca Čović-Dodik.

Žalba upućena od strane Monike Mijić i Jelene Cvijetić Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu na odluku Suda u slučaju Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine u potpunosti demistificira ove lažne borce za građansku Bosnu i Hercegovinu. Niti jedna od stranaka Trojanskog konja nije digla glas protiv podnesene žalbe, a kamoli da je neko od njihovih ministara institucionalno djelovao u slučaju kada HDZ i SNSD koriste institucije naše države da bi se protiv nje borili i dalje je potkopavali. Štaviše, stranački prvaci ovih lažnih građanskih opcija, čak i kada su se javno oglasili, samo su ponavljali antigrađanske stavove HDZ-a i SNSD-a u malo ublaženoj varijanti.

Stranke koje za sebe tvrde da su građanske, multinacionalne, probosanske i liberalne ne poduzimaju ništa protiv žalbe koja potkopava građansku Bosnu i Hercegovinu. Time same potkopavaju i obesmišljavaju sopstvenu političku orijentaciju i narativ koji prodaju naivnim biračima, tačnije Bošnjacima u većim gradskim sredinama, a to je dobrim dijelom borba protiv koncepta etničkog političkog predstavljanja. Koliko im je stalo i do sopstvenih političkih ideja, identiteta, kulture ili bilo kakvih principa dovoljno govori i prećutna podrška obiteljskom nasilniku u Parlamentu BiH.

Možda imaju lijepu priču u javnom prostoru, ali zgleda da se u političkoj praksi bošnjačke ikebane jedino bore za lične interese i protiv legitimnog predstavljanja Bošnjaka, dok se u predstavljanje Hrvata i Srba ne miješaju. To je do kosti ogolio i postupak izbora novog sudije Ustavnog suda BiH, odnosno HDZ-ovog wunderkinda bez dana radnog staža u sudskoj praksi Marina Vukoje. U ovom slučaju gospodin Vukoja je već izabran u Ustavni sud BiH jer je to želja Dragana Čovića i u to se kukavičija jaja među Bošnjacima ne miješaju, već se svim silama trude da tu želju ispune.

Jedina kvaka zašto gospodin Vukoja do sada nije de facto sudija je zakonska procedura, ali vjerujte da ni to nije toliko velik problem današnjem hrvatskom cvijeću koje će se svim silama izboriti da se i taj “minorni” zakonski i proceduralni problem prevaziđe na veliku radost današnjeg istinskog Gospodara Federacije. Samo zbog toga se i iniciraju izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Da je u pitanju bilo koji Bošnjak, neko od ostalih građana ili neka bošnjačka pozicija unutar političkog sistema BiH, ti isti lažni Valteri se ne bi ni osvrnuli na problem, a kamoli digli glas ili potrudili da neko od Bošnjaka ili ostalih građana ostvari svoja osnovna politička prava. Samo obratite pažnju kako ti isti lažni građani i liberali danas pomažu Slavenu Kovačeviću, Jakobu Finciju, Dervi Sejdiću, Azri Zornić ili Ilijazu Pilavu. Možda će jednog dana i pomoći ovim ljudima, istinskim Bosancima i Hercegovcima, ali samo ako im to naredi Gospodar Čović.

Prosto je nevjerovatno sa koliko energije se bore, ovi grobari građanske Bosne i Hercegovine, protiv sopstvene države samo da bi udovoljili jednoj etničkoj opciji u svim političkim procesima koji se trenutno odvijaju u BiH, od izbora sudije Ustavnog suda BiH, preko izmjena Izbornog zakona BiH, pa do rješavanja pitanja državne imovine. Izbor sudije Ustavnog suda BiH će u konačnici HDZ-u osigurati, za narednih 20 godina, potpunu legitimizaciju i prohodnost antidržavnih politika.

Sada je potpuno jasno da su ovi lažni građani, socijaldemokrate i liberali kukavičija jaja u probosanskom političkom tijelu i Trojanski konj serviran bošnjačkom biračkom tijelu. Njihov zadatak je slabljenje državotvornih političkih snaga u odnosu na poziciju antidržavnih agenata unutar političkog sistema Bosne i Hercegovine, čime će se u konačnici ostvariti i ciljevi agresije na našu zemlju mirnim, političkim sredstvima. Da se uništi država nisu potrebni topovi, tenkovi, goleme vojske i krvavi ratovi. Danas je sasvim dovoljno ministarskim foteljama kupiti par opskurnih likova gladnih očiju i velikih ambicija, ali spremnih da poslušno dižu ruke kada im se kaže!

MUAMER BANDIĆ ZA NAP

nap.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close