Kako se troši novac građana u VSTV-u

Kako se troši novac građana u VSTV-u: Tegeltiji dva vozača i 177.000 KM za putovanja

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, na čijem je čelu Milan Tegeltija, ličnost koja kotira kao jedna od najkontroverznijih u ovoj branši u Republici Srpskoj, tokom protekle godine samo na ime putnih troškova u zemlji i inostranstvu je potrošio 177.000 KM, prenosi novinska agencija Patria.

Predsjedavajući VSTV-a se u još jednoj godini najgore finansijske dubioze zemlje, u kojoj su vlasti svakodnevno običan puk pozivale na probijanje još jedne rupe na kaišu, odlučio da njegovom kabinetu nije dovoljan jedan, pa je za svoje potrebe angažovao dva vozača.

Ove činjenice su samo dva fakta u nizu podataka o bahatom ponašanju državnih funkcionera, namještenika i službenika koje su uredno navedene u posljednjem revizorskom izvještaju Kancelarije za reviziju državnih ustanova u BiH.

Iako su konstatovali trošenje prevelikih svota na interna putovanja, što je bio problem čije uklanjanje su predlagali i godinu dana ranije pa ih u VSTV-u nisu poslušali, državni revizori su na kraju ipak ovoj pravosudnoj instituciji dali pozitivnu ocjenu o načinu na koji troše državni novac.

Naravno, i ovaj put su im samo blago sugerisali da smanje putne troškove, a ako oni to ne učine na revizorima je da to učine i sljedeće godine, i tako redom, iz godine u godinu, jer papir trpi sve, a njihovi izvještaji ionako predstavljaju zadovoljavanje puke zakonske forme zbog koje gotovo niko nikada nije trpio neke ozbiljnije sankcije.

Milan Tegeltija, lik i djelo

Milan Tegeltija je na mjesto predsjednika VSTV-a imanovan sredinom prošle godine. I prije ove, kotirao je samo na prvim i najvišim pravosudnim funkcijama, pa je bio predsjednik Osnovnog suda u Banja Luci, a prije toga šef Specijalnog tužilaštva Republike Srpske.

Iako su iz nevladinog sektora nebrojeno puta u javnosti od samih početaka uspona karijere Milana Tegeltije najoštrije upirali prstom u njegovo djelo i rad, napredovanje ovog čovjeka, koji je 1971. godište, ka samom vrhu je uvijek teklo nezaustavljivo.

Njegovoj sjajnokotirajućoj karijeri ni na koji način nisu zasmetale optužbe da na poziciji predsjednika Osnovnog suda u Banja Luci odgovoran za 40.000 neriješenih predmeta, da su u ovoj instituciji sudski postupci trajali po deset i više godina, nepoštovanje načela hitnosti, uticaja na sudije u određenim predmetima, uništavanje dokaza iz sudskih spisa, te javno drugovanje sa ljudima iz kvalifikovano kriminalnog miljea.

Njegovo prošlogodišnje imenovanje na poziciju u VSTV-u je naišlo na veoma oštru osudu velikog „nevladinog“ dijela javnosti koji je generalno ovo imenovanje ocijenio kao totalni fijasko bh. pravosuđa u pravom smislu te riječi.

A da se fijasko, potvrđuju i sljedeći podaci. Iako je Zakonom o budžetu BiH predviđeno da u VSTV može da bude zaposleno 94 radnika, 84 onih koji se finasiraju iz budžeta i deset zaposlenih na projektima instistucije, u VSTS je zaposlen 141 radnik, od kojih je 85 na budžetu, a čak 56 se finansira na projektima iz donacija.

Svi dobili regres

Budžet ove institucije je na godišnjem nivou iznosio 8,5 miliona KM, a od ove sume 3,2 miliona KM otpadaju na plate zaposlenih u VSTV.

Pored ovoga nije na odmet spomenuti i to da je na regrese zaposlenih u VSTV, u još jednoj godini krize koja se narodu često plasirana pod podmuklom floskulom „godina izazova“, u VSTV je samo na regrese zaposlenih potrošeno 69.225 KM. Iznosi isplaćenh regresa su se kretali između 612 i 1.967 KM, dok su oni sa najnižim koeficijentima na ime regresa dobili 300 KM. Upravo tako se troši u Tegeltijinom VSTV iz narodne kase i to tek na samom početku njegovog „vrhovnog“ mandata, piše Magazin Istina.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close