Kako se po porodično-stranačkoj liniji “nasljeđuju” funkcije?

Stranci demokratske akcije Bosne i Hercegovine, ili po skraćenici SDA, već odavno se prišiva drugačije „tumačenje“ njene skraćenice SDA – „Sestrići, Dajdžići i Amidžići“ aludirajući na rodbinski povezano interesno okupljanje unutar te stranke.

Autor: moj portal

Da su ljudi iz SDA sami doprinijeli tom drugačijem tumačenju skraćenice SDA može se potvrditi na bezbroj primjera tokom proteklih 20 godina. Vrhunac stranke „Sestrića, Dajdžića i Amidžića“ će biti kada za kormilo stranke sjedne aktuelni zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović, a ujedno i sin osnivača i prvog predsjednika SDA Alije Izetbegovića. Tada će i zvanično SDA ući u fazu rodbinsko-familijarne-porodične stranke u kojoj se funkcije mogu i moraju nasljeđivati po principima porodičnog nasljednog prava, sa oca na sina ili unuka/unuku, a može i sa dajdže na sestrića ili sestričnu.

Posljednji primjer imenovanja v.d. direktora sarajevske, kantonalne „zlatne koke“ –Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo (ZZO KS) je još jedan dodatni argument kako je u SDA odavno postalo normalno da po principu „ja sin sam tvoj“ djeca visokopozicioniranih stranačkih prvaka zauzimaju istaknute javne funkcije. Malo je poznato da je novoimenovani v.d. direktor ZZO KS Kenan Crnkić sin poznatijeg oca, bivšeg, vječitog SDA ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića.

Ipak potrebno je podsjetiti da je na čelu ZZO KS prije Crnkića bio bivši dugogodišnji direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Faris Gavrankapetanović, opet sin manje poznatog oca Munira Gavrankapetanovića, istaknutog pripadnika pokreta „Mladi muslimani“ koji je bio blizak sa Alijom Izetbegovićem.

Ispade ako je suditi po njihovoj djeci, funkcijama koje su obnašali ili ih još obnašaju, da se tadašnji „Mladi muslimani“, konkretno rahmetli Munir Gavrankapetanović i rahmetli Alija Izetbegović, nisu borili samo za vjerske slobode, slobodu govora, protiv komunističke vlasti i verbalnog delikta, nego i za ovozemaljske privilegije, novac, vlast i uhljebljavanje potomaka.

Ipak vratimo se novom v.d. direktora ZZO KS doktoru ekonomskih nauka Kenanu Crnkići, koji je „bez ikakve dileme“ kao i Sebija Seka Izetbegović isključivo izabran na osnovu stručnosti, referenca i ostalih dobrih osobina, a ne zato što su im bliski srodnici, baš pukom slučajnošću, visokopozicionirani sdaovci!?

Očito se Kenan Crnkić dugo pripremao za novoimenovanu funkciju, pa stigao i doktorirati ekonomiju, napisati knjigu, skupiti iskustvo kao bivši generalni direktor mikrokreditne organizacije „Prizma“, te pobrati brojne nagrade i priznanja. Možda njegov uspjeh leži u iskustvima i tajnama koje je stekao pišući knjigu „7 tajnih uspjeha“ (jednostavan i praktičan vodič za Vaš uspjeh).

Njegovu tajnu uspjeha i nije tako teško odgonetnuti, a knjiga čiji je autor podsjeća na motivirajuće bestseller limunade američkih instant autora„kako zaraditi prvi milion“ ili vodič za djevojke „kako se udati za milionera“. Crnkić sigurno nije postao direktor ZZO KS zato što je primjenio „7 tajnih uspjeha“, nego zato što je nominovan od stranke u kojoj je normalno da sin bivšeg ministra postane direktor javne ustanove ili da sin postane predsjednik stranke, koju je vidi opet baš pukom slučajnošći samo dvadesetak godina ranije osnovao njegov otac

I nakon Farisa, Faris i nakon Crnkića, Crnkić i nakon Izetbegovića opet Izetbegović… i tako dalje u halku sa Sestrićima, Dajdžićima i Amidžićima.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close