Kako se osloboditi virusa na društvenim mrežama

Pošto mnogo  virusa slobodno šeta internetom,  a pogotovo  društevnom  mrežom  ‘Fejsbuk’ odlučio sam napraviti dva mini tutorijala kako se riješiti tih zlonamjernih  softvera.

(Edis Ganić – magazinplus.eu)

Nakon što primjetite da se na vašem zidu počnu objavljivati različiti sadržaji koje  vi lično niste objavili, a sumnjate da su to virusi odmah  otvorite ovaj tutorijal I slijedite upute.
Upute koje slijede uopšte nisu toliko komplikovane, tako da će moći bilo ko da ih prati. Bez obzira na razinu informatičke edukacije i upućenosti u svijet  interneta. Svaki Windows OS ima jednu veoma korisnu alatku koja može mnogo pomoći u ovom  slučaju. To je alatka ‘System restore’ koja omogućava da vratite konfiguraciju Windowsa i modifikovanih objekata (izbrisanih foldera, slika, i ostalih dokumenata)  par  dana unazad. Tako dobijate postavke koje su nesmetano funkcionisale.

Nakon što otvorite  System restore otvorit  će vam se slijedeći prozorčić:


Tu odaberete prvu opciju ‘Restore my computer  to  earlier time’. Nakon čega odaberete datum na koji želite da vratite postavke vašeg računara. Datumi koji su boldirani (podebljani) su datumi na koje je moguće odraditi restore. Preporućujem  vam da to učinite na desetak dana stariji datum. Nakon što odaberete datum stisnite dugmić ‘Next’ pri čemu će se vaš kompjuter restartovati. Nakon restarta dobijate poruku  da ste uspješno uradili ‘System restore’. Ovim potezom  ste se riješili dosadnog virusa.

Ukoliko ova metoda ne pomogne u rješavanju vašeg problema, postoji još jedna 100% efikasna metoda rješavanja problema.  Naime postoji softver koji se zove CCleaner. Softer koji pomaže  u optimizaciji vašeg PC -a. Njime možete  kontrolisati procese koji se odvijaju na vašem računaru i brisati ‘junk’ fajlove koji su nepotrebni.  Njegova prvenstvena namjena za kontrolu  procesa će nam pomoći  ovog puta da se rješimo zlonamjernog  softvera  –  virusa.

Originalnu aplikaciju CCleaner (trial verziju, koja nam je dovoljna) možete  naći na ovom linku  –https://www.piriform.com/ccleaner.  Nakon što preuzmete  aplikaciju instalirajte je na vaš kompjuter  i onda slijedite upute.

Otvorite preuzetu  aplikaciju, zatim klikom na opciju ‘Tools’ će vam se otvoriti meni sa par opcija. Odaberite opciju ‘Startup’.

Otvorit će vam se lista procesa koji se pokreću prilikom  pokretanja sistema tj. prilikom paljenja vašeg PC-a. Tu ćete ‘naći’ vaš virus koji se takođe pokreće sa ostalim bitnim procesima. Njega ćete prepoznati  po nelogičnom i veoma glupom  imenu ‘IMG19992’, ‘VID228G’ i slično. Nakon što ste ga prepoznali stisnete na njega desni klik i odaberete ‘Diable’. Nakon što ga ugasite pokrenite  vaš antivirus i skenirajte vaš računar, antivirus će ga automatski prepoznati  kao zlonamjernu  datoteku  pa će  ga obrisati.

Možda se sad pitate ‘Zašto to nisam odmah  uradio preko  antivirusa?’.
Odgovor je slijedeći: Većina virusa koji se šire društvenom  mrežom  su takozvani ‘Trojanci’. Ovaj virus omogućava njegovom  kreatoru  da dođe do svih vaših podataka. Ne samo lozinke za fejsbuk, već i do mnoštva drugih podataka kao što su šifra vašeg emaila, kontrola vaše web kamere, kontrola vaših podataka spremljenih na računaru itd. Prilikom kreacije ovakvog softvera svi se brinu da njihov softver bude neotkriven  od strane antivirusa. Da bi to postigli, svome virusu daju atribut  ‘sistemskog softvera’ kako bi antivirus preskočio duboko  skeniranje istog. Tako se ti virusi pokreću kao sistemski procesi i zaobilaze antivirus. A nakon što vi isključite taj proces, virus automatski  postaje lak plijen bilo kojeg antivirusa.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close