LifestyleZdravlje

Kako pravilno uraditi detoksikaciju organizma

Čišćenje organizma najbolje je raditi jednom ili dvaputa godišnje, kako bismo se vratili u normalu odnosno oporavili organizam.

Pri tom trebamo pripaziti da se ne podvrgavamo nepromišljenim dijetama.

Povremeno čišćenje organizma potrebno nam je kako bi vratili unutrašnju i vanjsku ravnotežu našem organizmu u vrijeme kada osjećamo da smo izgubili kontrolu nad našim zdravljem i brigom za naše tijelo. Nutricionisti će svakako preporučiti da to ne činimo nepromišljenim, brzim, instant dijetama koje uključuju skupe dodatke prehrani i namirnice koje ne možemo pronaći u prodavnicama.

Pravilna detoksikacija uključuje u prirodne, zdrave namirnice namijenjene poboljšanju vašeg zdravlja kojima ćete očistiti tijelo od nataloženih štetnih tvari. Jedan od načina detoksikacije je svakodnevna konzumacija prirodnih sokova ili smoothija ujutro i odgovarajući izbor namirnica tokom dana koji će vašem tijelu osigurati vitamine, minerale i antioksidanse, naravno uz pomoć fizičke aktivnosti i raznih tehnika izbacivanja toksina iz tijela.

Nutricionisti preporučuju provođenje programa jednom godišnje, najbolje u proljeće ili ljeto, a naravno možete ga primijeniti i u bilo kojem drugom trenutku kada se osjećate umorno, tromo i spremno za temeljno čišćenje organizma.

Pri detoksikciji bilo bi se dobro držati nekoliko pravila koja su nam potrebna da se ‘resetujemo’, a ona su:

1. Smanjenje konzumacije čvrste hrane

Detoksikacije obično zahtjeva smanjenje konzumacije čvrste hrane i izbacivanje određene hrane koja je alergena i nadražuje čime ćete smanjiti opterećenje probavnog trakta. Tako se za doručak preporučuju zdravi tečni obroci poput voćnih i povrtnih smoothieja.

2. 12 sati pauze između večere i doručka

Mnogi će nutricionisti reći da je za održavanje zdrave kilaže potrebno napraviti 12 sati pauze između večere i doručka kako se organizam ne bi preopteretio u satima kada nismo toliko aktivni. Otprilike 8 sati nakon posljednjeg obroka aktivira se postupak detoksikacije pri kojemu tijelu treba otprilike 4 sata za duboko čišćenje.

3. Smanjenje kiselosti organizma

Uzrok mnogih bolesti i pad imuniteta često se skriva u kiselosti organizma. U kisele namirnice spadaju prerađena i pržena hrana, slatkiši, bijela riža, krompir, brašno, zaslađeni voćni i gazirani sokovi i alkoholna pića, dok u alkalne spada većina voća i povrća, zeleni čaj ili čaj od đumbira i crna kava. Cilj detoksikacije je regulisanje ravnoteže kiselina i baza u tijelu kako bi poboljšali svoje zdravlje i osjećali se bolje.

4. Podrška jetri

Nepravilna prehrana, prerađene i masne namirnice opterećuju našu jetru, dok su namirnice koje se koriste prilikom detoksikacije treba da budu namirnice koje pomažu u radu jetre i koje joj pomažu da obavlja svoju funkciju – da uklanja otpadne stvari.

 

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close