Kako na brzinu ojačati imunitet?

Imunološki sistem je daleko više od antitijela. Imunološki sistem je zapravo cijelo naše tijelo, uključujući i stanje uma. Zato i usred epidemije nailazimo na osobe koje su zdrave. A kako možete na brzinu ojačati imunitet?

Temeljan osjećaj za dobar imunitet je osjećaj zadovoljstva i sreće. Gnjev i očaj, te drugi osjećaji koji obaraju duh štete stanju našega organizma.

No, jačanje duha, iako vrlo važno, nije sve što možemo učiniti. Pogledajte što još treba tijelo:

1. Redovita zdrava prehrana

Neprocesuirana, organska hrana bogata biljnim vlaknima (uz najmanju moguću količinu šećera i bez umjetnih zaslađivača) oslobađa imunološki sistem nepotrebnog tereta. Naime, svakodnevno čišćenje zbog unosa nekvalitetne hrane koja stvara otrove u tijelu iscrpljuje imunitet.

2. Povrtni sokovi

Imate li mikser ili sokovnik, redovito pijte povrtne sokove. Tako ćete konzumirati više hranjivih tvari i enzima u jednom obroku nego što biste u više njih. A pripravljene sokove treba popiti odmah.

3. Unos magnezija

Jedite hranu bogatu magnezijem ili uzimajte suplemente magnezija. Naime, on je bitan za preko 300 metaboličkih funkcija, uključujući i apsorpciju vitamina D3.

4. Probiotici

Iako su probiotici lako dostupni, neki zdravstveni stručnjaci savjetuju da se na njih ne oslanjamo dovoljno. Oni bi trebali biti korišteni tokom ili nakon uzimanja antibiotika. No, za normalnu, dnevnu konzumaciju dovoljna je fermentirana hrana i piće – pružit će dovoljno dobrih bakterija kako biste održali ravnotežu crijevne flore. Procjenjuje se da su probiotičke bakterije uključene u rad 60 do 80 posto našeg imunološkog sistema.

5. Češnjak

Jedite ga sirovog uz hranu ili s medom. Češnjak je prirodni antibiotik. Čak i moderna klinička ispitivanja otkrivaju snagu češnjaka, a ponekad je superioran i u odnosu na lijekove i istovremeno ne uništava probiotičke bakterije.

6. Jetra je glavni organ za detoksifikaciju tijela

Izbjegavajte tablete protiv bolova, smanjite konzumaciju alkohola i kukuruznog (fruktoza) sladila (pročitajte sastav slatkiša i keksa koje kupujete), piše Magazin. S druge strane bilje poput maslačka i tonik od čička pomažu u detoksikaciji i jačanju jetre.

7. Izbacite toksine iz limfnih čvorova uz pomoć tjelovježbe

Hodanje, trčanje ili skokovi na mini-trampolinu bit će dovoljni da se očiste limfni čvorovi. Naime, tjelesna aktivnost je jedina pumpa koja potiče kolanje limfe.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close