Kako je vlast Republike Srpske bacala milione u “Farmland”

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Najviše hvaljena poljoprivredna firma od strane vladajuće garniture vrlo je blizu propasti. Međutim, dok god se ne promijeni vlast neće se znati u šta su bačeni milioni maraka svih građana Republike Srpske na ime podsticaja za ovu firmu, čiji su rukovodioci vrlo bliski predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Na ime premija za proizvedeno i otkupljeno mlijeko, od početka 2007. godine do maja 2015. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske odobrilo je preduzeću “Farmland“ iz Nove Topole isplatu oko 22,5 miliona KM.

Kakvi su efekti podrške ovom preduzeću? Nikakvi jer je to preduzeće jedan od najvećih dužnika prema Poreskoj upravi Republike Srpske, Ministarstvu poljoprivrede i JP “Robne rezerve Republike Srpske“.

Za sav novac koji im je isplaćen moglo se isplatiti 72.580 prosječnih penzija u Republici Srpskoj!!!

Iako su najveći dužnici, “Farmlandu” se prilikom svake isplate premija za mlijeko isplaćuje oko 200.000 KM, što je ravno isplati 645 prosječnih penzija u Srpskoj.

Kao dokaz bliskosti sa Vladom Republike Srpske i SNSD-om je i činjenica da je “Farmland“ jedini, nezakonito, dobio cesiju sa Unicredit bankom a.d. Banjaluka, koja im je isplatila 459.099 KM, na ime premija za oktobar, novembar i decembar 2014. godine. Ova sredstva banka je dobila kasnije od Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske, a sve je omogućeno zahvaljujući Instrukciji Ministarstva finansija Republike Srpske.

“Farmland“ je 2014. godine dobio i kredit od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske od 15 miliona maraka, s periodom otplate od 10 godina i grejs periodom od 36 mjeseci. Nakon toga promijenjen je Pravilnik o pravilima plasmana po kreditnim linijama i zajmovima i nijedna firma ne može da dobije toliki iznos.

Ukupna dugovanja ove firme iznose 31,2 miliona maraka, godinama im se odgađa vraćanje duga od 4,75 miliona maraka prema Poreskoj upravi i duga prema JP „ Robne rezerve “ od 1,16 miliona maraka.

Kakva je logika pomagati vječite gubitaše koji su u sve većim dugovanjima umjesto da se taj novac izdvaja za poštene i vrijedne proizvođače mlijeka koji su u sve većim problemima? Pri tome, takvi proizvođači nemaju povlašćeni položaj kao “Farmland“ kome se prvom isplaćuju premije za mlijeko i koji za svaku proizvedeni litar mlijeka dobija 0,30 KM od Ministarstva.

Lažiraju se klase mlijeka, privatna agencija za obezbjeđenje ne dozvoljava ulazak nijednom entitetskom kontrolnom organu, a uginule krave bacaju se u deponije u i pored farme zbog čega dolazi do trovanja podzemnih voda u okolini farme.

Preduzeće ne plaća redovno ni koncesione naknade, a interesantno je i da je rukovodstvo ovog preduzeća, a ne Ministarstvo poljoprivrede, dodijelilo podobnim firmama u vlasništvu funkcionera SNSD-a 1.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta kojeg se “Farmland“ odrekao zbog nedostatka finansijskih sredstava.

*Prilog: Izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o radu Agencije za agrarna plaćanja u 2014. godini.

Autor: bntv

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close