BiHPrivreda

Kako je Turkish Airlines likvidirao BH Airlines

EPILOG ’’SPASONOSNE’’ DOKAPITALIZACIJE: Kako je Turkish Airlines likvidirao BH Airlines

Piše : Amarildo Gutić

Nekoliko mjeseci traje predstečajni postupak za BH Airlines. Problem je, kako saznaje Žurnal, i to što stečajni upravnici nisu voljni prihvatiti se nimalo lakog zadatka vođenja stečajnog postupka u kompaniji čiji je trenutni dug oko 40 miliona KM. Likvidacija je po svoj prilici neminovnost za “BH Airlines.” Zbog toga se neće niko posebno uzbuditi. Uostalom, za posljednjih 20 godina na području vladavine SDA uništeno je desetine i desetine čak i profitabilnih firmi sa hiljadama zaposlenih. Niko neće tražiti ni odgovornost za pojedine poteze menadžmenta te naročito resornog ministarstva i Vlade koja je prethodnih 10 godina trebala upravljati kompanijom.

BH Airlines je potpomognut za 10 godina sa 111 miliona KM. Kompanija je imala 91 radnika. Sa tolikim novcem možemo zaposliti 14.000 ljudi. Otišli smo na pregovore sa Turkish Airlinesom i Etihadom jer smo odgovorni prema našoj kompaniji. Pregovaramo o tome. Svaki putnik koji je do sada prevezen BH Airlinesom, Vlada je pomogla sa 331 KM. To nije normalno,” izjavio je nedavno federalni premijer Fadil Novalić.

“BH Airlines” je formiran 2005 godine, dvije godine nakon što je ugašena “Air Bosna”, prvi neuspjeli pokušaj formiranja, uslovno rečeno, nacionalne bh avio kompanije. Putem desetogodišnjeg lizinga kod Hypo banke nabavljena su dva aviona. Vrijednost je bila oko 18 miliona KM, no godinama poslije, zbog stalnog kašnjenja u isplati i plaćanja kamata ta će suma doseći 25 miliona KM. Avioni su još uvijek u vlasništvu Hypo banke odnosno HETE koja je preuzela taj angažman. Čak i kada bi glavnica bila isplačena, BH Airlines bi morao dodatno platiti još oko 3 miliona KM da bi postao i vlasnik.

Profit strancima, dug domaćinu

Do 2009. godine BH Airlines je dosegao gubitak od oko 2 miliona. U to vrijeme traje potraga za strateškim partnerom iako nije postojao zakon o strateškom partnerstvu. Nije ni trebao, jer je konačan odabir bio – Turkish Airlines.

Bio je dovoljan samo jedan telefonski poziv tadašnjeg premijera Turske Erdogana i već sutra su predstavnici Turkish Airlinesa bili u Sarajevu,” prisjeća se za Žurnal jedan od uposlenika BH Airlinesa.

Iako su postali suvlasnici 49 posto kompanije, brzo su preuzeli rukovođenje. Na početku su insistirali da njihov čovjek bude direktor za finansije, a potom su postavili kompletno svoje rukovodstvo. Resorno ministastvo i Vlada Federacije kao da su jedva čekali da više ne moraju voditi brigu o svom kapitalu,” kaže naš sagovornik.

Turkish Airlines je prema ugovoru trebao dokapitalizirati BH Airlines sa 10 miliona eura te angažovati dva velika aviona. No, ubrzo postaje jasno da sve funkcioniše samo u interesu Turkish Airlinesa. Profit je pripadao njima, dok su gubici BH Airlinesa ubrzano rasli.

Uveli su samo jedan veliki avion, drugi nikada”, objašnjava jedan bivši rukovodilac unutar BH Airlinesa. “ I za taj jedan avion, koji su oni uzeli na lizing, rate su fakturisali BH AIrlinesu i to uvećane i do 50 %, tako da su na našoj firmi zarađivali za svojiznajmljeni avion. Broj letova BH Airlinesa za Istambul smanjen je sa 5 na dva dana sedmično, dok je Turkish Airlines broj svojih letova povečao na dva dnevno svihsedam dana u sedmici. Zaposlili su bez konkursa još 40 njihovih ljudi koji su ovdje bili na školovanju,”

Vremenom postaje jasno da je ulazak Turkish Airlinesa u BH Airlines poslužio samo da poveća broj svojih letova na profitabilnoj liniji Istambul – Sarajevo. Pri tome su eksperimentisali sa uvođenjem desetak linija prema evropskim destinacijama koje su listom završavale milionskim gubicima po BH Airlines. Avioni BH Airlinesa su do tada bili puni prema Istabulu, no odjednom je broj putnika prepolovljen, dok su mjesta u znatno većim avionima Turkish Airlinesa bila rasprodana i po 15 dana unaprijed.

Lično sam se uvjerio da su na šaletima favorizirane prodaje karata samo za Turkish Airlines, dok su naši avioni letili poluprazni,” tvrdi sagovornik Žurnala.

Uzaludna upozorenja revizora

U Vladi Federacije su ignorisali zaključke federalnih revizora kako dokapitalizacija vodi uništavanju BH Airlinesa. U revizorskom izvještaju za 2010. godinu su to nedvosmisleno naveli :

Rezultati dokapitalizacije su poražavajući. Prije dokapitalizacije, kada su letovi obavljani samo sa dva iznajmljena aviona, iskazan je gubitak u iznosu od 2 miliona KM. U 2009. godini, nakon izvršene dokapitalizacije i uključivanja u flotu aviona strateškog partnera, gubitak je povećan za šest puta, a u 2010. godini, čak za deset puta u odnosu na godinu prije dokapitalizacije.”

Gubitak BH Airlinesa je tako nakon ulaska turskog partnera povećan sa 2 na 20 miliona KM. Revizori su ukazali i na pasivnost Vlade Federacije.

“Zbog sistemskog neriješavanja nagomilanih problema i višegodišnjih gubitaka, nedovoljne i neadekvetne podrške Federacije BiH, kao većinskog vlasnika, a posebno zbog pasivnog odnosa predstavnika državnog kapitala u organima upravljanja i rukovođenja, stvorena je velika dubioza u poslovanju,”navedeno je u izvještaju.

Najveći dio od 40 miliona KM duga BH Airlinesa odnosi se na dug po ugovoru o najmu dva putnička aviona tipa ATR-72. gotovo 25 miliona. Oko 8,5 miliona iznosi dug radnicima i dobavljačima, a 6,5 miliona KM je dug prema Aerodromu Sarajevo. Upravo je Aerodrom i pokrenuo proceduru stečajnog postupka. BH Airlines nema vrijednu imovinu, tek jedan hangar u krugu sarajevskog aerodroma te dva mala aviona. Sve što je Vlada Federacije uradila jeste da je 27 radnika prebacila na rad u “Aerodrom Sarajevo”. Preostalih 40 čeka rješenje za uplatu 4 godina doprinosa i isplatu plaće koje nema od oktobra 2015 godine.

Nakon što su nagomilani dugovi, Turkish Airlines se 2012. godine povukao iz posla, navodeći da nisu zadovoljni kako je Vlada Federacije pratila dokapitalizaciju. Naravno, BH Airlines im više nije trebao, jer su sada imali i po tri leta dnevno na liniji Istambul – Sarajevo. Ostavili su nenadoknadive dugove BH Airlinesu i gotovo izvjesnu likvidaciju.

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close