BiHPolitika

Kako je Novalić ubijedio Puzigaću i Fejzića da podrže Budžet?

Samo kliknu YES i nije ih briga: Kako je Novalić ubijedio Puzigaću i Fejzića da podrže Budžet?

Piše: Rasim Belko


Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu prošao je jučer i u srijedu proceduru u oba doma Parlamenta FBiH. 

No, prohodnost Budžeta zamalo je došla u pitanje u Domu naroda. Sjednica je počela s primjetnim manjkom delegata. 

Nedostajalo ih je desetak. Kako je tekla rasprava, delegati su postajali sve slobodniji, pa se u jednom trenutku opozicija tražila provjeru kvoruma. I bilo je vidljivo da ih je dovoljno za glasanje, ali je prilikom glasanja kod drugih tačaka bilo očito da ih podržava i opozicija. 

Zbog važnosti i građana, kažu iz te opozicije. 

Između rasprave o Budžetu i pratećim zakonima i glasanju o istima prošlo je nekoliko sati. Vlada je u tom vremenu razmatrala amandmane. Ali, po povratku u zgradu Parlamenta FBiH, premijer Fadil Novalić imao je još jedan zadatak. 

Tako smo premijera objektivom uhvatili na djelu. Prvo se “družio” sa starim poznanikom premijerove SDA Dragom Puzigaćom. Puzigaća je delegat SNSD-a i očito mu se od svih rasprava pomutilo u glavi, pa nije znao treba li glasati za Budžet. 

Zato je tu premijer  Novalić, da starog druga Dragu ubijedi da je Budžet dobar. Ostaje nejasno je li uvjeravanje Puzigaće išlo preko narodnih para ili na nekoj drugarskoj osnovi, kako nas je SDA već navikla. 

Ali ni to nije bilo dovoljno. Trebalo je osigurati još jedan glas. Jer kad je tijesno, ko će ga znati hoće li neko zbog dizanja vlastite cijene biti protiv. A većina ih je tamo zbog ličnih i stranačkih interesa. Narod je tu samo žeton za igru. 

A jedan od njih je i Fejzić Edim, iz stare hrvatske porodice iz Goražda. Fejzić je imao i amandman na Budžet. Ali ga je Vlada odbila. I obično se desi da delegat/zastupnik bude protiv Budžeta, jer je amandmanom htio nešto mijenjati. 

Međutim, delegat Fejzić iz stranke Goraždanka priča / Bosanska narodna stranka je glasao za Budžet. 

Na njegovu nesreću, i on se našao u fokusu našeg objektiva. I to u ugodnom društvu premijera Novalića. 

Mission complete, trideset i koja ruka osigurana. Sretan Novalić, jer ima Budžet, sretni Puzigaća i Fejzić, sretni i ovi iz Kluba Hrvata, jer su stigli na prijem svog lidera Dragana Čovića. 

Da im ne kvarimo sreću, reći ćemo samo par stvari o tom “najvećem Budžetu” u historiji Federacije. 

Najveći je jer se u njega integrira Federalni fond penzijsko-invalidskog osiguranja. Dakle pola para penzionerima. A nije Novalić zaboravio ni uhljebljene budžetlije. Za sve one koji jesu i za one koje su će uposliti planirao je 26,5 miliona više nego lani. 

Čak je i za inventar i sitni materijal izdvojio 12 miliona KM više nego lani. 

Zato su Vlada FBiH, njen premijer i ministrica finansija Jelka Milićević smanjili novac za investicije. Ove godine Federacija manje će investirati za oko 200 miliona KM. 

A ni obrazovanje nije bolje prošlo. Iz Budžeta će biti izdvojeno 0,3 posto za obrazovni sistem. 

Ali to nikoga ne čudi, jer svi dobro znaju da u SDA ne vole obrazovane. Njima treba ovaca, zato od obrazovanja i prave tor za pričuvne glasove i mentalno-impotentnu sirotinju, koja će glasati za petobanku. 

A valjda će nešto ostati za Puzigaću i Fejzića, jer trebat će ruku i naredne godine.  

A oni će i dalje biti kao najlošija djeca sa PISA testova, samo kliknu YES i baš ih briga. 

Patria – nap.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close