BiHPolitika

Kako je ministar Petar Đokić završio fakultet za godinu?

Kako je Megatrendov diplomac i ministar Petar Đokić završio fakultet za godinu?

Rođen u Brčkom, srednju školu završio u Sarajevu, Ekonomski fakultet u Beogradu. Stoji na zvaničnom sajtu Vlade Republike Srpske uz ime ministra Petra Đokića. No, stvari su malo drugačije.

Đokić je, potvrđeno je za N1 završio Megatrend International Consortium Limited i to 19. septembra 1991.godine. No, ustanova koja je izdala ministrovu diplomu osnovana je 24. augusta 1990.godine.

Da li je ministar Petar Đokić bio izuzetno nadaren, pa je “fakultet” završio za jednu godinu, danas nije želio da odgovara. No, nije to jedina nelogičnost u slučaju.

Naime, Megatrend International Consortium Limited osnovan je u Londonu, sa početnim kapitalom od 100 funti, i to kao kompanija-društvo sa ograničenom odgovornošću, te se jasno u britanskom Companies house registru vidi da kompanija nema nikakve veze sa visokim obrazovanjem.

U ranijem odgovoru za N1 iz Đokićevog ministarstva su potvrđujući da su studiji završeni na Megatrend International Consortium Limited, ne navodeći lokaciju, kazali da je ta diploma iz 1991. godine nostrifiikovana na Univerzitetu Megatrend u Beogradu 1999.godine.

Naša pitanja smatrali su tendencioniznim.

“Ministar se više puta oglašavao na ovu temu, ističući da diploma koju je stekao, nije sporna”, naveli su iz Ministarstva energetike RS na upit N1 6.9.2019. godine.

Nije, čini se sporno za nadležne ni to što su pojedini profesori demantovali da su ikada radili za londonsku kompaniju koja je izdavala diplome.

“Nikada nisam bio zaposlen u toj kompaniji”, rekao je Tim Morris, profesor Univerziteta Oxford.

“Nikada nisam bio angažovan u toj, ili bilo kojoj drugoj jugoslovenskoj kompaniji”, kazao je Stephen Wood, profesor Univerziteta u Leicesteru.

Dok političari ćute, ili pak optužuju novinare da su tendenciozni, zbog pitanja o njihovim diplomama, hiljade mladih sa znanjem i zvanjem odlazi iz zemlje.

Takvo stanje, alarm je za uzbunu, a neki bi i podržali akcije kontrolnih organa, jer kažu u njihovim indexima nema tajni.

“Moram vam reći da ste vi na tragu pravog problema, zaista trebaju sve institucije, prije svega da institucionalnog rješavaju taj problem, problem diploma, pogotovo lažnih, kojih sigurno ima na ovom prostoru”, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

“Fakultetsku diplomu možete za par mjeseci da dobijete na svakom koraku”, rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

“Zna se ko radi analizu diploma i lažnih diploma, ali visoko obrazovanje je to i inspekcije koje trebaju dati pravi odgovor”, poručila je Natalija Trivić, ministrica prosvjete RS.

Nakon dokumenetarca N1 Megadiplomac, vlasnik Megatrenda Mića Jovanović navodno je prodao Univerzitet i to Investicionom fondu EFAS, čije je rukovodstvo nepostojeće, predstavljeno modelima sa interneta.

N1: Gospodine Jovanović, u pitanju su izmišljene ličnosti, zar ne?

“Pa nisam siguran, ne bih mogao to da tvrdim”, rekao je Mića Jovanović.

Megatrendovih diplomaca poput ministra Đokića u Republici Srpskoj ima na stotine, no nadležni, uprkos mnogim nelogičnostima, za sada ne provode istragu u konkretnom slučaju.

Više na N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close