BiHPolitika

Kako je HDZ odbio kompromisno rješenje SAD i EU o Izbornom zakonu

Razgovori s Venecijanskom komisijom

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, najavio je da je apsolutni uvjet ove stranke za uspostavu vlasti promjena Izbornog zakona BiH u FBiH. No, u svojim tvrdnjama Čović sakriva činjenicu da upravo HDZ BIH snosi najveću odgovornost što i prije izbora nije došlo do izmjena Izbornog zakona.

Naime, početkom juna u Sarajevu je okončana zadnja runda pregovora predstavnika pet stranaka iz FBiH sa ekspertima Venecijanske komisije o izmjenama Izbornog zakona BiH. Na tom je sastanku međunarodna zajednica, predvođena delegacijom EU i američke administracije, ponudila kompromisno (ad hoc) rješenje koje je HDZ odbio.

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, tada je rekla da dogovor nije postignut jer se, prema mišljenju njene stranke, “ne poštuju principi odluke Ustavnog suda BiH”.

– Insistira se na popisu iz 1991. godine i na ustavnim odredbama koje su u ovom trenutku sporne. Mi smo pred Ustavnim sudom BiH podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti u odnosu na Ustav BiH. Znači, nema legitimnog predstavljanja ako se koristi poipis iz 1991. godine i ako je jedan delegat iz svake županije – rekla je Krišto i dodala da “ako se ne dođe do privremenih rješenja, svi imaju odgovornost“.

Ta odgovornost danas je HDZ-u došla na naplatu.

S druge strane, tada su SDA, SBB, DF i SDP BiH HDZ-u ponudili “džentlmenski” sporazum da podrže ovo ad hoc rješenje, a da svi zajedno pristupe reformama Ustava FBiH. No i ova je ponuda odbijena.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close