Kolumne

Kako je Dodik, iz naručja visokog predstavnika posađen na mjesto premjera Rs

Dok Dodik i Krajišnik razgovaraju ne birajući epitete kojima čašćavaju jedan drugog, dotle Westendorp tiho sugerira Dodiku da se ne upušta u dalju raspravu jer se „zasjedanje bliži kraju“, a time i njegovo ustoličenje na čelo entitetske vlade.

Almasa Hadžić

Kako sada stvari stoje, gradonačelnik Banje Luke, PDP-ov  Draško Stanivuković, dobro je izučio političku agendu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Stanivuković je danas u svom uredu ugostio visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Shmidta čime je javnost podsjetio na prve političke korake Milorada Dodika, odnosno na vrijeme kada se Dodik i službeno i privatno, svakodnevno, sastajao sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, a čija mu je podrška bila lansirna rampa za njegovu političku karijeru.

Za razliku od Dodika, koji je, zahvaljujući podršci visokog predstavnika za BiH Carlosa Westendorpa, te predstavnika većine stranih ambasada u Bosni i Hercegovini, kao i glasovima bošnjačkih poslanika u NS RS, prvi put izabran za premjera Vlade Rs, Stanivuković se pozicije gradonačelnika dograbio na regularnim izborima, što mu, logično, daje legitimitet da se sastaje s kim hoće i kad hoće.  

Kako to izgleda kad te biraju stranci i „mrski muslimani“, a kako se 1998. godine dogodilo prilikom dovođenja Dodika na mjesto premjera Rs, najbolje svjedoči arhiva fotoreportera Ahmeta Bajrića Blicka.

Bajrić je, naime, u pauzama skupštinskog zasjedanja u Bijeljini, zabilježio trenutke žustre rasprave između SNSD-ovog poslanika  Milorada Dodika i SDS-ovog poslanika Momčila Krajišnika, kasnije osuđenog ratnog zločinca, koje je budnim okom pratio tadašnji visoki predstavnik za BiH, Carlos Westendorp.

Dok Dodik i Krajišnik razgovaraju ne birajući epitete kojima čašćavaju jedan drugog, dotle Westendorp tiho sugerira Dodiku da  se ne upušta u dalju raspravu jer se „zasjedanje bliži kraju“, a time i njegovo ustoličenje na čelo entitetske vlade.

Stanivuković, očigledno, ima objašnjenje za današnju histeriju Milorada Dodika i njegovih SNSD potrčkala koji su se usprotivili gostovanju Christiana Schmidta u gradonačelničkom uredu u Banjoj Luci.

A gradonačelnik je uradio samo ono što je Milorad Dodik radio godinama, s tom razlikom što je Dodik zaboravio da je nekad iz naručja visokog predstavnika posađen na mjesto premjera Rs.

Politicki.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close