BiHPolitika

Kako država može pomoći u borbi protiv paradžemata? – Svako normalan će podržati IZBiH

Oslobođenje će, s ciljem podrške Islamskoj zajednici u borbi za očuvanje tradicije bosanskog islama, otvoriti svoje stranice za raspravu o ovoj temi i priloge koji je mogu rasvijetliti

Oslobođenje

Povodom aktivnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini oko uključivanja alternativnih grupa, tzv. paradžemata, u strukture IZ-a, pitali smo nekoliko državnih i federalnih parlamentaraca na koji način država može podržati i pomoći IZ-u u ovoj aktivnosti, odnosno hoće li politika dati neophodnu podršku.

Reisul-ulema u BiH Husein ef. Kavazović, podsjetimo, zatražio je od muftija i glavnih imama na području svih muftiluka u BiH da obave razgovore sa predstavnicima i organizatorima paradžemata i pozovu ih da se uključe u područne džemate koji djeluju u okviru organizacione strukture IZ-a.

SBB je za

Potrebno je zatvoriti objekte u kojima se nelegalno organiziraju vjerski obredi koje ne predvode legalni i legitimni vjerski autoriteti dekretirani od IZ-a u BiH, a rok za proces gašenja paradžemata je do kraja februara 2016. godine, stav je IZBiH.

Državni poslanik SDA Šemsudin Mehmedović kaže da je ova aktivnost prevashodno posao IZ-a “da uredi unutarnje odnose na svoj način, u skladu sa svojim principima i Ustavom IZ-a”.

– A kada bude država reagovala, onda je to završena priča. Bolje je da to oni urade sami na svoj način, jer, znate, državi između svih ostalih metoda ostaje jedino represivna metoda koja je krajnje nepopularna među građanima BiH. Stoga je dobro ovo što IZ radi i nadam se da to neće imati bilo kakve posljedice po unutarnju stabilnost i sigurnost građana BiH. Država treba biti suport, ali je ovo isključivi i prevashodno posao IZ-a. Država treba da bude samo na pomoći u skladu sa ugovorom koji država BiH ima sa IZ-om, rekao je Mehmedović.

Njegov kolega Mirsad Džonlagić iz SBB-a ima, kako kaže, dovoljno razumijevanja za ovu aktivnost IZ-a.

– Svako normalan će to podržati. A u svemu onome što izađe iz okvira zakona, odnosno što je u sukobu sa zakonom, treba intervenisati država. Mislim da je ovo zasad stvar IZ-a sve dok ne izađe izvan okvira IZ-a i ne bude u sukobu sa zakonom. Ali svako ko želi dobro ovoj zemlji podržaće ovakva nastojanja IZ-a da se stanje sredi i iskreno želim da IZ u BiH uspije u svojim nakanama, rekao je Džonlagić.

Federalni poslanik SBB-a Šemsudin Kavazović također smatra da je to i državni posao i da ima posla i za institucije države: “Ne mogu ti paradžemati funkcionisati kao udruženja građana. Država treba podržati Islamsku zajednicu u ovim nastojanjima”. Muhamed Ibrahimović, federalni poslanik SDA, misli da država treba pomoći IZ-u “da na najkvalitetniji način organizuje vjerski život u skladu sa dokumentima i aktima koji su usvojeni i važeći za IZ u BiH”, dok njegov stranački kolega Esad Bašagić kaže da država, ne miješajući se u nadležnosti IZ-a, može pomoći da se “paradžemati ukinu kao oblik organizovanja vjerskog života, jer su nepotrebni”.

– Mi imamo vrlo kvalitetno ustrojen IZ, sa dovoljnim brojem vjerskih objekata koji su u sastavu IZ-a BiH. U svakom slučaju, država bi trebala pomoći da se dokinu ti paradžemati. Konkretno u Cazinu je bilo organizirano udruženje građana koje je imalo svoj džemat sa hodžom na čelu i koji danas funkcionira bez ikakvog pravnog oblika organiziranja. Uloga države je tu bitna. Jer se daju građevinske dozvole za izgradnju objekata koje nemaju suglasnost IZ-a BiH, a ipak djeluju. Mislim da država i direktno i indirektno može pomoći IZ-u da se to stanje uredi, pojašnjava Bašagić.

Pravni okvir

Iz Rijaseta IZ-a polovinom januara je pojašnjeno da “ukoliko neko od predstavnika ovih paradžemata ne prihvati zahtjev za njihovo gašenje i zatvaranje nelegalnih objekata, ostat će izvan pravnog okvira IZ-a u BiH i suočit će se sa svim posljedicama vaninstitucionalnog djelovanja na vlastitu odgovornost”.

Ono što zapravo niko neće da kaže naglas, jeste pitanje političke klime: stranke su te koje svojim djelovanjem, naročito one koje se vole identificirati sa Bošnjacima muslimanima, moraju kazati kakvu Bosnu i Hercegovinu žele i za kakvu se kroz svoje djelovanja zalažu: Oslobođenje će, s ciljem podrške Islamskoj zajednici u borbi za očuvanje tradicije bosanskog islama, otvoriti svoje stranice za raspravu o ovoj temi i priloge koji je mogu rasvijetliti.

Softić: Unutrašnja stvar IZ-a

– U ovom momentu nema potrebe da država interveniše. Ovo je unutrašnja stvar Islamske zajednice BiH. Ono što IZ pokušava ovom akcijom koju je poduzeo, jeste da integriše ove tzv. paradžemate u strukturu IZ-a BiH. Tako da ne vidim da u ovom trenutku država ima razloga da bilo kakvim mjerama podržava ili podstiče tu akciju. Mislim da Islamska zajednica može sama izaći nakraj sa ovim problemom i da će to u konačnici imati dobre efekte. Mislim da je IZ na dobrom putu da postigne značajan pomak, smatra Safet Softić (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, i dodaje: “Kad su u pitanju neke druge stvari vezane za sigurnost zemlje, a obično se povezuju sa ovom temom, to nije stvar IZ-a i mislim da država, brinući se o ustavnom poretku i sigurnosti zemlje, treba poduzimati mjere iz svoje nadležnosti, neovisno od onoga šta IZ radi.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close