Kako bi trebali izgledati sastavi kantonalnih skupština u FBiH: SDA najviše mandata

U Skupštini Kantona Sarajevo (KS), prema do sada prebrojanih 74,36 posto glasova sa općih izbora u Bosni i Hercegovini, trebalo bi biti zastupljeno sedam političkih subjekata, pokazuje analiza Anadolije.

Najviše mandata, od ukupno 35 koliko broji Skupština Kantona, trebala bi dobiti SDA – 10, po sedam DF i SBB, SDP četiri, Naša stranka tri, a po dva će najvjerovatnije pripasti BPS-u i BOSS-u.

Za formiranje parlamentarne većine koja predlaže kantonalnu vladu, potrebno je 18 zastupnika.

Skupština Tuzlanskog kantona (TK) također bi trebala da se sastoji od sedam političkih stranaka, pokazuje analiza do sada prebrojanih 81 posto glasova.

I u Skupštini Tuzlanskog kantona, koja ima 35 mandata, vodeća je SDA sa 13 zastupnika. SDP bi trebao imati šest, SBB pet, DF četiri, SBiH tri, a po dva NSRB i BPS.

Za parlamentarnu većinu potrebno je osigurati 18 zastupnika.

Zakonodavno tijelo, odnosno Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), koja broji 35 mandata, trebala bi prema do sada prebrojanih 81,71 posto glasova biti sastavljena od osam političkih subjekata.

Najviše mandata trebalo bi pripasti SDA – 11, dok će SBB sa osvojenioh sedam mandata biti drugoplasirani.  Po pet zastupnika trebali bi dobiti DF i SDP, po dva Koalicija predvođena HDZ-om BiH, Stranka demokratske aktivnosti i SBiH, a jednog BPS.

Da bi se osigurala parlamentarna većina nužno je osigurati 18 zastupnika u Skupštini.

Skupština Unsko-sanskog kantona, koja broji 30 mandata, na osnovu do sada prebrojanih 77,17 posto glasova trebala bi da bude sastavljena od sedam političkih subjekata.

Najviše mandata trebalo bi pripasti SDA -10, dok će Koalicija Stranka demokratske aktivnosti – Kladuška stranka privrednog prosperiteta (KSPP) – Zajedno za USK dobiti šest mandata.  Po četiri zastupnika bi trebali dobiti SDP i DF, SBB tri, Laburistička stranka dva, a Koalicija SPP-DNZ-SPU jedan.

Da bi se formirala parlamentarna većina koja može da predloži kantonalnu vladu potrebno je osigurati 16 zastupnika.

U Skupštini Srednjobosanskog kantona (SBK), koja broji 30 zastupnika, na osnovu do sada 77,43 posto prebrojanih glasova trebalo bi biti zastupljeno šest političkih subjekata.

Najviše mandata – devet, trebala bi dobiti SDA, a Koalicija predvođena HDZ-om BiH osam. Po četiri mandata trebali bi dobiti SBB i SDP, DF tri, a HDZ 1990 dva zastupnika.

Za formiranje parlamentarne većine potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu, odnosno 20 zastupnika.

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), koja broji 30 zastupnika, na osnovu do sada prebrojanih 66,18 posto glasova trebala bi da bude sastavljena od sedam političkih subjekata.

Najviše mandata – 11, trebala bi imati Koalicija predvođena HDZ-om BiH, dok bi SDA trebalo pripasti sedam. Po tri zastupnika trebali bi imati HDZ 1990, SBB i SDP, dva DF, a jednog BPS.

Za formiranje parlamentarne većine potrebna je dvotrećinska većina koja uključuje 20 zastupnika.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close