-TopSLIDEOpćine BiHPolitika

Kakanj: U selu Lučići obavljen ukop heroja Zejnila Kadrića Zenge

Na mezarju u kakanjskom selu Lučići danas je klanjana dženaza i obavljen ukop heroja Zejnila Kadrića Zenge.

Dženazi je prisustvovao veliki broj ljudi, a odlukom načelnika Općine Kakanj Mirnesa Bajtarevića osiguran je i besplatan prijevoz autobusima iz Kaknja.

Legenda o heroju Zengi rođena je jednog ratnog dana na planini Vlašić kada je on u jednom snažnom napadu neprijatelja ostao sam na liniji odbrane koju je nadljudskim naporima uspio odbraniti.

Odlučno i hrabro je pucao pružajući otpor i nije ustuknuo ni milimetra nazad, premda je sva neprijateljska vatra bila usmjerena na njega. Stotine metaka su fijukale oko njegove glave i taj dramatični trenutak će poslije odrediti i njegov život u kojem je praktikovao hodati kilometrima uz saobraćajnice centralnog područja Bosne i svirati frulu.

Sa Dženaze Zengi
  • Sa Dženaze ZengiFOTO:
    PRESS OPĆINE KAKANJ

– U ovih nepunih godinu dana na mjestu načelnika moje misli i moja ljudska, bratska i patriotska osjećanja su zaista bila uz heroja Zengu. Nastojao sam da Zenga osjeti brigu zajednice za njega i da mu barem malo vratimo za ono što je on učinio za nas. S neizmjernom tugom sam primio vijest o njegovoj smrti.

Volio je hodati i svirati frulu. Njegovi koraci nisu bili obični. Bili su posebni jer je na svakom svom putu hodočastio svojoj Bosni koju je volio i za koju se borio. I njegova frula je bila najljepši zvuk o našoj Bosni. Pamtit ćemo ga s posebnom ljubavlju i poštovanjem”, napisao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević – saopćeno je iz Press službe Općine Kakanj.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close