Kultura

Kakanj: Svečano otvorena Bijela džamija

Imami Medžlisa Islamske zajednice Kakanj u petak su proučili Mevlud u čast otvorenja „Bijele džamije“ u MZ Kakanj 2, gdje je isti dan klanjana i prvi džuma namaz.

 

(Azerin Salihbegović/Kaportal.ba)

Otvaranje Bijele džamije u džematu Kakanj 2 bio je prvi programski sadržaj manifestacije pod nazivom „Dani džamija i džemata“ koje organizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednica BiH.

Na svečanosti otavranja prisutvovalo je više hiljada vjernika sa područja cijele BiH, posebno iz mjesta koja su u neposrerdnoj blizini Kaknja. Na otvaranju novosagrađene džamije u Kaknju prisutvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović i muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković.

Svoj doprinos dali su imami Medžlisa IZ Kakanj na čelu sa glavnim imamom Sulejman ef. Čelikovićem, te hafizi učači Kur’ana iz Republike Turske. Otvaranje džamije nije moglo proći bez vakifa koji su iskrenim nijetom učinili ovo Bogu drago dijelo. Uoči Dana džamija 7. maja, koji se obiljažava kao sjećanje na više od 600 porušenih džamija u ratu od 1992. do 1995. godine muslimani iskazuju svoj graditeljski ponos nasuprot rušenja bogomolja bez obzira kojoj vjeri pripadale.

Zato je ovo i bio poseban događaj i zato je nagrada koju zaslužuju vakifi Bijele džamije u Kaknju neizmjerno velika. Kamen temeljac za izgradnju ove džamije postavljen je u novembru 2015. godine.

Vakifi Bijele džamije su: Dijanet Republike Turske Hasan Hakli, Sejad Zaimović  – direktor Nove Trgovine – S, Iso Zaimović – direktor preduzeća Trgošped, Mevludin Delibašić  – direktor DSM Trade Kakanj. Zahvalnica je dodjeljena i glavnom projektantu Abdulahu Delibašiću.

 

Foto galerija:

FOTO: A. Salihbegović/Kaportal.ba

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close