Kakanj: Projekat zasada oraha na vakufskim parcelama

Vakufska direkcija je i ove jeseni nastavila sa projektima kultiviranja neiskorištenog i zapuštenog vakufskog zemljišta kroz Fond za kultivisanje vakufskih parcela. Cilj Vakufske direkcije je, da u saradnji sa medžlisima i organizacijama koje pomažu ovakve razvojne projekte, kultiviraju  vakufsko zemljište deficitarnim voćarskim kulturama. Ovo se prevashodno odnosi na  zasade  oraha ali i neke druge kulture čija je zastupljenost u Bosni i Hercegovini mala ili skoro zanemariva.

Vakufska direkcija je upotrijebila sve svoje raspoložive kapacitete kako bi zajedno sa organima i institucijama IZ unaprijedila  vakufsku imovinu na cjelokupnom prostoru Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu Vakufska direkcija je u ovoj godini  putem Turske razvojne agencije “TIKA”  obezbijedila projekat zasada oraha na 20 000m ² vakufskog zemljišta na području Medžlisa Islamske zajednice Kakanj. Prema projektu bit će zasađeno 400 sadnica visokokvalitetnog oraha uz primjenu svih agrotehničkih mjera.

Ovom prilikom je 28.11.2014. godine u prostorijama Medžlisa IZ-e Kakanj između direktora vakufske direkcije IZ u BiH i direktora TIKA-e Adema Urfana potpisan protokol o realizaciji i primopredaji sadnica i repromaterijala potrebnog za ovog hvale vrijednog projekta. Primopredaji su prisustvovali i glavni imam MIZ Kakanj Sulejman ef. Čajlaković te načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Uz riječi dobrodošlice prvi se obratio glavni imam MIZ Kakanj Sulejman ef. Čajlaković. On je pohvalio rad Vakufske direkcije na njenoj angažiranosti na putu afirmacije vakufske imovine. Istakao je da je ovakva vrsta projekata dobrodošla te je izrazio  veliku zahvalnost direktoru TIKA-e na ovoj vrijednoj donaciji, kao i svemu onome što su do sada TIKA i Republika Turska učinile za Islamsku zajednicu u BiH.

Direktor Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović istakao je da će “ovim projektom za sada biti obuhvaćena tri medžlisa u Kakanju, Fojnici i Kiseljaku”.

“Naš plan je da slične projekte realiziramo u svim medžlisima gdje imamo vakufsku imovinu. Vakufske parcele su izuzetno pogodne za uzgoj kultura kao što su orah, lješnjak, višnja, trešnja i dr. i zato tu blagodat moramo iskoristiti”, kazao je Zajimović.

“Mi smo započeli ovaj projekat kako bi zaštitili vakufsku imovinu i kako bi počeli sa proizvodnjom na njoj. U početku ćemo imati radove na 20 dunuma u četiri džemata,  a zavisno od uspjeha projekta gledat ćemo da ga proširimo i na druga vakfuska zemljišta. Ono što smo još ponudili jeste i plasman tih istih proizvoda na tursko tržište”, istakao je Urfan.

Nakon potpisivanja protokola o realizaciji ovog projekta upriličena je posjeta vakufskoj parceli u džematu Kraljeva Sutjeska gdje je u prisustvu gostiju započeta sadnja.

rijaset.ba


Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close