-TopSLIDEBiHKolumnePolitika

KAFANSKA POLITIKA Ni pjesme ni stida, a ni savjetnika

(Patria) – Prije pet godina Sifet Podžić nas je uvjeravao da ga je stid jer je u Parlamentu BiH dao podršku samoproglašenom četničkom vojvodi Nikoli Poplašenu da postane član UO Agencije za razvoj visokog obrazovanja. 

“Istina je da sam pogriješio, ponajviše prema sebi i svim bosanskohercegovačkim patriotima, jer sam kao čovjek, koji je svim srcem, sve vrijeme rata branio ovu zemlju, napravio politički
kompromis i kajem se”, rekao je tada Podžić. 

Da u politici nema stida Podžić nam je ipak demonstrirao početkom ove godine uhljebljivanjem pjevača Muhameda Fazlagića Fazle za svog savjetnika. Ranije je to uradio odlazeći na proslavu 9. januara u Banja Luci 2006. godine kao načelnik Zajedničkog štaba OS BiH.

„Sva bol svijeta je noćas u Bosni“ pjevao je u ratu Fazla i otišao u Ameriku. Vratio se, a s njim i podsjećanje da bol nikada nije ni otišla iz BiH gdje većina patriota zbog kojih je Podžić
osjetio stid i dalje kopa po kontejnerima. Studirajući primijenjenu sociologiju u SAD, Fazla je shvatio da se od jedne dobre pjesme ne živi, i da se u BiH sva bol gasi jedino na budžetskim jaslama.

Do njih nije uspio preko izbora. Na njima je prošao lošije nego na Eurosongu. Srećom po njega pa su bh. političari odavno estradizirali politiku samo što se umjesto Eurosonga preferiraju zabave pod šatorima i druženja po svakojakim birtijama. Kafanska politika u kojoj se argumentira udaranjem pesnice od sto, prijetnjama kažiprstom, ali i štipanjem obraza kao dokaza vlastite moralnosti oživjela je Fazlu rušenjem onih koji su od naroda dobili legitimitet.

Oni koji „ne daju obraza“ imaju Podžića koji se opet može postidjeti jer mu za savjetnike ne trebaju dokazane patriote i ljudi s bogatim političkim i diplomatskim iskustvom. Ne trebaju ni dobre pjevače, jer neko je na društvenim mrežama dobro primijetio kako ih postoji na desetine koji zadnjih 29 godina samo sviraju k…u.

Fazla je davno otpjevao svoje i ne sporim da je izgradio druge kvalitetnije kompetencije za koje ga je DF mogao „nagraditi“ nekom drugom pozicijom. Ovako DF je još jednom samo demonstrirao da nije mnogo bolji od svog koalicionog partnera koji nam je svojevremeno upravo imenovanjem savjetnika u Ministarstvu odbrane demonstrirao kako se devalviraju savjetničke pozicije. Tadašnji ministar odbrane za savjetnicu je uzeo kćerku Timura Numića „eminencije u SDA“. Iako je sama kandidatkinja tada tvrdila kako NATO nije njena uža specijalnost Cikotić je ohrabrio riječima da će se „uhodati u NATO ako je već tako pametna kao što je hvale“!

Biće da u politici ipak stida više nema. Ubijen je vulgarnošću i beskrupuloznošću. Ubijen je pomamom i pohlepom. 

(E. Me)

***

SVA BOL SVIJETA JE NOĆAS U BOSNI Muhamed Fazlagić imenovan za savjetnika Sifeta Podžića

Foto Arhiv

Piše: A. Čorbo-Zećo


‘Sva bol svijeta je noćas u Bosni’ otpjevano je 1993. godine na prvom zvaničnom Eurosongu BiH u izvedbi Muhameda Fazlagića Fazle, pjevača i kantautora zabavne muzike, koji je bio prvi predstavnik BiH na Eurosongu. 

Nažalost 28 godina kasnije bol još nije prošla. Pojačavaju je političari u BiH, koji zarad vlastitih interesa više nemaju mjere. Tako je Fazlagić od pjevača stigao da savjetnika. I to savjetnika ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića (DF).

„Muhamed Fazlagić na dužnosti savjetnika u Kabinetu ministra obrane BiH je od 1. januara 2021. godine“, kazali su za Patriju iz Ministarstva odbrane BiH.

Dodali su da u Kabinetu ministra obrane BiH savjetničke dužnosti obnašaju i Kemal Korjenić, Dunja Ramić, Muris Palo i pukovnik Hamdo Radeljaš. No, zašto Podžiću u timu treba pjevač Fazlagić valja potražiti u prošlogodišnjim dešavanjima u Građanskom savezu. Stranci na čijem je sada čelu Muhamed Fazlagić.

Podsjećamo, stranka je tada bukvalno oteta od Nihada Čolpe, sada zastupnika u Federalnom parlamentu. Fazlagić je tada tvrdio da Građanski savez Čolpa želi predati Zlatku Lagumdžiji, a ispostavit će se da je Fazlagić GS isporučio Demokratskoj fronti.

Sada mu se imenovanjem za savjetnika Podžića plaća dug, jer kako drugačije objasniti njegovo imenovanju za savjetnika u Ministarstvu odbrane.

Muhamed Fazlagić rođen je 1967. godine u Sarajevu. U historiju bh. pop-kulture upisao se kao prva osoba u historiji koja je našu zemlju predstavljala na “Eurosongu”. Riječ je o nastupu u Dublinu 1993. godine s pjesmom Sva bol svijeta. Fazlagić je bio talentiran fudbaler i nastupao je za sarajevske klubove “Sarajevo” i “Bosnu”. 

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close