logo
bios

Kad Puljić “prolupa lončiće”?

Objavljeno prije 4 dana . u pet, maj 22nd, 2020
PULJIĆ ŠOKIRAO IZJAVOM O KOMŠIĆU: “On nosi jednu genetsku averziju prema nama, to je jedna opasnost”

Kardinal Vinko Puljić u intervjuu za Radio “Marija” i Katolički tjednik komentarisao je i izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je nakon mise za Bleiburg u sarajevskoj Katedrali kazao kako je “sretan zbog činjenice da nas neprijatelji ovog grada nisu nadmudrili”

– Svatko govori o sebi. Komšić nikad nije pozitivno govorio o Hrvatima i katolicima. On nosi jednu averziju prema nama. I ja se ne mogu načuditi odakle mu ta odbojnost. Ajde što može biti politička, ali genetska, to je jedna opasnost. Ovim on, zapravo, pokazuje što nosi u sebi – rekao je Puljić.

Na upit hoće li Komšića više onda zvati na uskrsne i božićne prijeme, kardinal je kratko odgovorio: “Vjerojatno da do toga neće doći. Jer, institucija u kojoj on sjedi, mene ne prizna.”

Kardinal Puljić prokomentirao je i rezoluciju Europskog parlamenta “Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe”, kojom se jednako zločinačkim smatraju svi totalitarni režimi, jednako fašistički kao i komunistički.

– Ima jedna fora. Tamo pred kraj rata kod Trsta su se dovikivali jedni i drugi. Pa su fašisti s one strane zvali: “Komunistiii!”, a ovi naši komunisti vikali: “Fašistiii!”, a brdo je odgovaralo: isti. To je ta rezolucija – kazao je kardinal.

(SB)

P.S.

Kardinal Puljić “prešućuje” sljedeće;

– da su vlasti Austrije i biskupije Gurk – Klagenfurt odbili dati saglasnost na održavanje zakazane mise i slavljenje fašista u Bleiburgu 18. maja 2019. godine. Stav nadležnih državnih i crkvenih vlasti u Austriji obrazložen je činjenicom da je “misa dio događaja koji se koristi u političke svrhe i dio je političko – nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju historije”. U saopćenju Katoličke crkve se navodi da zakazana misa predstavlja “nedostatak distance prema fašističkim idejama”, što šteti ugledu Katoličke crkve.

Nažalost, misa koja je zabranjena u Austriji prošle godine ove je održana u Katedrali u Sarajevu, zahvaljujući odluci hrvatske fašističke organizacije “Počasni bleiburški vod” koja slavi Nezavisnu Državu Hrvatsku i ratne zločince koji se bili na njenom čelu. Posebno je zabrinjavajuće što je pokroviteljstvo nad slavljenjem fašističke tvorevine i njenih najokrutnijih ratnih zločinaca i ove godine pružio Sabor Republike Hrvatske.

***

AUTOR: ANNA MARIA GRÜNFELDER

(Doktorica filozofije, povijesti umjetnosti i katoličke teologije, Anna Maria Gruenfelder)

Otvoreno pismo kardinalu Vinku Puljiću

“…

Vama, gospodine kardinale, obraćam se u ime onih istih koji su iz svojeg sveučilišnog obrazovanja crpili saznanje da se teologija studira i da crkvenu službu treba obnašati i kao dužnost podučavanja i razjašnjavanja nejasnoća.

Kao kardinal Vi imate ne samo teološke temelje, nego i autoritet Crkve. Crkva obnaša (i) doktrinalnu, magistralnu službu – i kao takva, ona ima autoritet, ali i odgovornost doprinositi razlučivanju duhova.

Na Vama je da razlučite pravo i iskrivljeno, loše shvaćeno ili loše protumačeno. Vaš je zadatak ”razlučivanje duhova” (1 Kor 12,10: Ivan 4, 1,6).

Vezano uz pozadinu ”Bleiburške tragedije” (da rabim ovu sintagmu, pod kojom je najavljena i ovogodišnja komemoracija, kao i one prethodnih godina) ne mogu a da Vas ne zapitam: koliko hrvatskih povjesničara – ozbiljnih, s imenima i međunarodnim ugledom – mora još pojasniti hrvatskoj javnosti, uključivši Hrvatsku biskupsku konferenciju, vjerojatno i Biskupsku konferenciju BiH – tko je dospio u Bleiburg, s koje strane, s kojom namjerom, u čije ime.

Nije dospio u Bleiburg ”hrvatski narod”, nisu dospjeli ”nevini”, nisu dospjeli ”borci protiv komunizma” – dospjeli su oni koji su vjerovali tadašnjem vodstvu ”hrvatskog naroda” (koje to također nije bilo) da se ”bore protiv komunizma”, ”za svoju domovinu”.

Koliko Vam puta treba još objasniti da su pošli u Bleiburg po naredbi onih, koji će na tom putu spasiti svoju kožu i napustiti ”svoj narod”.

To je ”tragedija”, tragedija zabludjelih, zatupljenih i, na kraju, izdanih.
…”

***

U konteksu činjeca koje smo priložili ovom rukopisu, nameće se pitanje nije li Puljić “prolupo lončiće” ili se svjesno stavio na stranu HDZ politike i Čovićevog “Plana B”.

magazinplus.eu / Pripremio M.H.Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh