-TopSLIDEBiHPolitika

Kad predsjednik države ne čita: Zakon kojeg je potpisao kadar SNSD-a kaže da BiH želi u NATO

ZAKON NE LAŽE

Danima javnost u Bosni i Hercegovini gleda i sluša prepucavanja člana Predsjedništva Milorada Dodika sa drugom dvojicom članova Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom o odnosu naše države i NATO saveza.

Lider SNSD-a Dodik nikao ne može da se pomiri s činjenicom da j eupravo njegova stranka izglasala i potpisala i aktivno radila na putu BiH ka NATO savezu. Zbog toga redovno svaku aktivnost na tom putu omalovažava, proglašava individualnim djelovanjem Džaferovića, Komšića ili ministra odbrane Sifeta Podžića.

Ono što ne može negirati je zakon, kojeg očito ne čita, a vjerovatnije svjesno zanemaruje.

Milorad Dodik kontinuirano i učestalo, putem medija, tvrdi da su stavovi Komšića i Džaferovića, te ministra odbrane i drugih funkcionera, koji se odnose na opredjeljenje Bosne i Hercegovine za stupanje u članstvo NATO-a, njihove jednostrane, samovoljne i proizvoljne izjave, koje nisu zasnovane na zajednički utvrđenoj politici Institucija Bosne i Hercegovine.

Pri tom je očigledno da Dodik svjesno prikriva evidentnu činjenicu da je opredjeljenje Bosne i Hercegovine za stupanje u NATO, vrlo jasno utvrđeno u Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine. Naime, u članu 84. Zakona o odbrani pod naslovom Aktivnosti za prijem u NATO, propisano je: Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.

U istom zakonu postoje i druge odredbe, koje jasno određuju relaciju Bosne i Hercegovine prema NATO-u. Tako je, na primjer u članu 15. Zakona utvrđeno da Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, predlaže i donosi propise, izdaje direktive i naređenja, koja se odnose na organizaciju, administraciju, osoblje, obuku, opremanje, razmještaj i upotrebu Oružanih snaga kako bi se osigurala maksimalna interoperabilnost Oružanih snaga sa snagama NATO-a.

Odredbama čl. 26. i čl. 29 Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine izričito su utvrđene nadležnosti i obaveze Operativne komande i Komande za podršku oružanim snagama da preduzimaju mjere u cilju poboljšanja interoperabilnosti Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama država članica NATO-a.

Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine, koji sadrži navedene odredbe, usvojila je još 2005. godine Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, u kojoj su učestvovali predstavnici svih konstitutivnih naroda, a Zakon je potpisao Nikola Špirić u svojstvu Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Iz svega je očito da nosioci funkcija u institucijama Bosne i Hercegovine ne iznose svoje lične stavove, nego imaju zakonom utvrđene obaveze da provode aktivnosti potrebne za prijem Bosne i Hercegovine u NATO. Izvjesno je, dakle, da upravo Milorad Dodik svojim izjavama i postupcima djeluje protivno zakonu koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH u kojoj su punopravno učestvovali i predstavnici iz reda srpskog naroda, pa njegove izjave kojima se opstruira put Bosne i Hercegovine prema NATO-u jesu osobni, jednostrani i nezakoniti stavovi i postupci.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close