logo
bios

Kad ovca za govornicom bleji

Objavljeno prije 2 sedmice . u uto, maj 19th, 2020

REAGOVANJA: KAD OVCA ZA GOVORNICOM BLEJI – SAMRA ĆOSOVIĆ – HAJDAREVIĆ

Reaguje: prof. Senad Sprečić / Bosnae

U čije ime Samra Ćosović – Hajdarević govori?

Gdje Samra Ćosović – Hajdarević govori?
U Skupštini Kantona Sarajevo, kao zastupnik SDA.

Da citiramo dotičnu:”Pozivam sve odgovorne za očuvanje javnog reda i mira da na osnovu snimka identifikuju i kazne sve osobe koje su učinile prekršaj i naredbu zabrana”. /Izvor N1 BiH/

Kakve „zabrane“ Samra Ćosović – Hajdarević?
Ako je to zabrana okupljanja povodom lažne epidemije, obzirom da su svi nasjeli, izapran im mozak, u laž vjeruju, a TI humanista – želiš pomoći zajednici, ljudima, ima nekakvog smisla Tvoj zahtjev, ali je upućen na pogrešnu adresu institucije. Naime, da li je o okupljanju Skupština Kantona Sarajeva donije bilo kakav akt, ili se to podrazumijeva, kao u ostalom i sve gluposti, sistemom automatizma naredbe više instance na potčinjene, pa da po tvom zahtjevu tražite institucionalnu odgovornost i sprovođenje? Kažem „institucionalnu odgovornost i sprovođenje“. Ko nije sproveo, realizovao akt Skupštine Kantona Sarajevo? Koja institucija, organ? Ako su zabranjena okupljanja (kao okupljanje protestanata – veća grupa na malom prostoru), da li je misa u Katedrali okupljanje? Ako već tražiš zakonitost, ako si već humana, okupljanje ne možeš dijeliti prema ćeifu, simpatijama, antipatijama, animozitetu. Okupljanje podrazumijeva veći skup lica (humanoida) na određenom prostoru u određenom vremenu. Potpuno bih podržao ovaj tvoj zahtjev, da si pomenula, konkretizovala, pa čak i otvoreno kazala – protestanata i učesnika mise.
Ali nisi.
Nisi jer nemaš te intelektualne kapacitete da sastaviš konkretnu smisaonu rečenicu, ali se fol pozivaš na „naredbu zabrane“ i to selektivno, na određena lica i određene aktivnosti.
Ti – Samra Ćosović – Hajdarević, imaš neotuđivo pravo da izneseš svoj stav, svoje mišljenje, svoj zahtjev, ali nemaš pravo da time diskriminišeš, vrijeđaš omalovažavaš bilo kog pojedinca, a da ne govorimo o grupi ili većoj grupi ljudi. Nepoznavanje prava, a Ti bi trebala prema funkciji koju obnašaš da budeš nosilac i garant nepovredivosti ljudskih i građanskih prava (osim tersa, hudbi, političkih govorancija i sranja) – edukuj se, pročitaj malo obaveze, odgovornosti svakog člana zajednice, institucija, organa – koje stoje u Univerzalnoj Deklaraciji o ljudskim pravima.
Ako se već pozivaš na „naredbu zabrane“ ( a ne navodiš koje, čije), pozivaš se na bezakonje, torturu, silu, što predstavlja animozitet prema drugima na temelju fašizoidne ideologije.
U ovom reagovanju, Tvom javnom prozivanju, upiranjem prsta u tebe kao nosioca fašizoidne ideologije, koristim neotuđivo pravo Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, striktno na član 33. navedene Deklaracije, te upozoravam, na prirodni Zakon akcije i reakcije. Na silu se odgovara silom, na „naredbu zabrane“ odgovara se njenim kršenjem.
U prirodnim odnosima univerzalnih zakona, nema tolerancije. Nema one pogubne pučke – „ma pusti budalu kraju“. Ne pušta se bilo šta i ne oprašta se bilo šta. Narušavanje prirodnih odnosa, izaziva posljedice. Nema konsenzusa, političkog dogovora, pa čak ni tumačenja – Božije davanje. Na akciju slijedi reakcija.
I blejanje je reakcija na određenu akciju.
S toga, otvoreno pitanje: Šta je uzrok tvoje reakcije?Okupljanje onih koji su protiv reinkarnacije fašizma, ili podrška reikarnaciji fašizma?
Stav stranke SDA mi je poznat.
A naredbe dolaze sa vrha stranke.
I riba smrdi s glave.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh