Kacin: Najnoviji izvještaj o napretku BiH ima gorak ukus

Najnoviji izvještaj Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, koji je posljednji put pripremila Doris Pack, ima gorak okus. Zemlja kojom se Pack bavila decenijama, odnosi se nezainteresovano i neodgovorno prema sopstvenoj budućnosti, ali i prema EU – izjavio je potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin pred današnju raspravu o usvajanju izveštaja Doris Pack o napretku BiH u evropskim integracijama.

Kacin u izjavi navodi da su glavne žrtve građani, a posebno mladi ljudi i privreda.

“Nedostatak odgovornosti i državotvornosti blokira provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdic´-Finci čime politika u BiH ozbiljno podriva svoj kredibilitet, ali najpre krši ustavna prava vlastitih građana”, navodi se u Kacinovoj izjavi.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina jedna od dvije zemlje koje su zbog neodgovornog odnosa i nepoštovanja svojih obaveza produžile postojanje viznog režima za zemlje Schengena za dodatnih godinu dana.

“Kao izvjestilac za Srbiju, dobio sam podršku da u ovogodišnjem izvještaju o Srbiji uključim poziv državama članicama EU da proglase Srbiju za tzv. zemlju sigurnog porijekla. Vjerujem da c´e takav poziv također biti uključen u izvještaj o Bosni i Hercegovini. S druge strane, blokada funkcionisanja države BiH ne prestaje da iznenađuje. Po pristupanju Hrvatske u EU nastupio je niz problema, uključujuc´i one u vezi zaštite potrošača u slučaju izvoza mesa iz BiH”, navodi Kacin.

On je pojasnio da, iako je vec´ina proizvođača i potencijalnih izvoznika u Republici Srpskoj, samo-blokada dolazi upravo iz Banje Luke, a izvoz i dalje nije moguc´ zbog nepostojanja veterinarske inspekcije na državnom nivou niti jasne vertikalne linije odgovornosti.

“Tako nešto ne bi nigdje bilo razumljivo, padale bi vlade, ali u BiH se ne događa ništa, jer BiH vlade nema. Vjeće ministara nije Vlada, to je samo iluzija vlade i države. Evropska komisija je mnogo toga ponudila, pokušala, započela, predložila i pomogla, ali za ples je uvek potrebno dvoje. Čak i kada EU i političari iz BiH plešu, čini se da Evropska komisija i komesar Štefan Fuele plešu, dok ih “Sedam veličanstvenih” gleda i nećka. Na taj način BiH nec´e postati kandidat i članica EU. Dok je Hrvatska postala članica EU, kandidati Crna Gora i Srbija uspješno pregovaraju o članstvu, Sarajevo i Banja Luka guraju glavu u pijesak i očekuju za to nagradu. To neće ići”, potcrtao je Kacin.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close