BiHPolitika

Jusić potvrdio: Potpisao sam odluku o angažmanu Počasne jedinice OSBiH u Banjoj Luci

Zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić (SBB) potvrdio je u razgovoru za NAP da je on lično potpisao zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za angažovanje Počasne jedinice OSBiH i za 8. i 9. januar.

Nakon upozorenja NATO-a u Sarajevu da nijedan pripadnik OSBiH ne smije 9. januara biti u Banjoj Luci, Jusić priznaje da je tek tada zatražio mišljenje svih članova Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta.

“Početno smo odobrili zahtjev predsjednika RS Milorada Dodika samo za učešće Vojnog orkestra i to samo za 8. januar, a odbili njegov zahtjev da pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka budu angažovani. Odluku o Dodikovom zahtjevu, sa kojom sam i ja bio saglasan, potpisala je ministrica Marina Pendeš (HDZ)”, kaže Jusić.

U četvrtak, 5. januara, pojašnjava Jusić, potkraj radnog vremena, dok je ministrica Pendeš još bila u Ministarstvu, stigao je zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za angažman Počasne jedinice, a nakon što Predsjedništvo nije postiglo konsenzus o angažmanu Trećeg puka.

“Ivanić je imao pravo da zatraži Počasnu jedinicu za odavanje počasti. Ministrica Pendeš nije potpisala taj zahtjev jer na njemu nije bilo tačno naznačeno šta se traži. Ministrica je sve vrijeme prije toga govorila zamjeniku Borisu Jeriniću i srpskim generalima da se ne može udovoljiti Dodikovom zahtjevu, ali Ivaniću može i mora. Taj dan kada je stigao Ivanićev zahtjev, navečer smo bili na božićnom prijemu koji je on priredio u Predsjedništvu BiH. Ministrica je obavljala konsultacije sa svim članovima Predsjedništva, ja sam ponešto čuo, ponešto ne. Pozvala me je zatim i rekla pred Ivanićem da je ja sutra mijenjam te da je ona saglasna da se angažuje Počasna jedinica. Meni je naložila da potpišem zahtjev jer sam ja od 5. do 15. januara ovlašten da to radim sa njenim odobrenjem. Tada je Ivanić rekao da je to najbolje rješenje koje smo našli, a da se izbjegnu neke nemile scene koje priželjkuju Dodik i drugi”, navodi Jusić.

Na upit da li je ono što je Ivanić tražio i za 8. i za 9. januar odobrio bošnjački član Predsjedništva BiH i vrhovni komandant Bakir Izetbegović, Jusić je odogovorio da ne zna.

Također, kada smo ga pitali zašto se nije konsultovao s Izetbegovićem i da li se konsultovao sa bilo kojim bošnjačkim političarem, s obzirom na to da se radi o iznimno kompleksnom pitanju, Jusić kaže:

“Nisam s njim razgovarao. Jeste on vrhovni komandant i oni se usaglašavaju na tom nivou. Ali ako meni ministrica kaže da se usaglasila sa svima i da je Ivanić rekao da je ovo najbolje što smo mogli postići, mislim da nema potrebe da ja to dalje propitujem. Ne isključujem da sam trebao ponovo pitati, razgovarati s Izetbegovićem, ali znam da član Predsjedništva BiH ima pravo tražiti Počasnu jedinicu. Član Predsjedništva BiH mora voditi računa šta je ustavno, a šta neustavno”, kaže Jusić.

Na upit, zar i on kao zamjenik ministrice odbrane i politički dužnosnik također ne treba voditi računa šta je ustavno, a šta neustavno, Jusić je dao sljedeći odgovor:

“Ne kažem da ne trebam. Svi trebamo do kraja voditi računa o tome. Ali da nastavim, sutra, 6. januara, je došao Ivanićev savjetnik i zaokružio pod rednim brojem 1. na obrascu za angažman Počasne jedinice, a naša je obaveza to dalje proslijediti Zajedničkom štabu da to ispoštuje. To je bio zahtjev za Počasnu jedinicu”.

Upitan koji su datumi bili naznačeni na obrascu, Jusić je rekao da su to bili i 8. i 9. januar.

“To se dešavalo u petak ujutro 6. januara i zahtjev je proslijeđen Zajedničkom štabu. Iza podne je došlo pismo iz NATO-a, u kojem se 9. januar izričito apostrofira i skreće se pažnja da nijedan pripadnik OSBiH tog dana ne smije biti u Banjoj Luci”, navodi Jusić.

Na pitanje da li NATO treba reći da je 9. januar neustavan, ako je poznato da je Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim, Jusić je kratko odgovorio:

“Pitajte Ivanića prvo pa onda mene. Mi njemu nismo odobrili. On nalaže i mi ispoštujemo, odgovorio nam je Jusić.

Ponovo upitan da potvrdi da li je svojim potpisom odobrio angažman pripadnika OSBiH i za 8. i 9. januar, koji je kao praznik neustavan, te odakle pripadnici Trećeg puka na postrojavanju, a ne Počasna jedinica, Jusić je rekao:

“Jesam, potpisao sam za oba dana, jer sam smatrao da je dužnost ispoštovati člana Predsjedništva BiH. Ako sam prekršio zakone, ima i za to odgovornost, ja nikada nisam bježao od odgovornosti pa neću ni sada. Iz NATO-a je eksplicitno naloženo da tamo ne smiju biti pripadnici OSBiH 9. januara. Znajući da je to najviši vojni autoritet, preduzeo sam sljedeće radnje. Stavio sam van snage u saglasnosti sa ministricom Pendeš prvobitnu odluku i za 8. i za 9. januar te uputio zahtjev u kabinete tri člana Predsjedništva da se izjasne da li ima konsenzusa i da li je Ivanićev zahtjev i za 9. januar i dalje na snazi. Odgovor nisam dobio 8. januara te sam u podne odlučio poslati uputstvo Zajedničkom štabu da se sve obustavi, a navečer sam potpisao taj dokument kojim se nalaže da jedinica OSBiH ne može biti izvedena 9. januara. Tek jučer, 9. januara, sam dobio obavijest načelnika Zajedničkog štaba generala Ante Jeleča s pitanjem da li je član Predsjedništva BiH povukao svoj zahtjev ili ne. To je bila kupovina vremena, ali smo rekli da taj prekid u lancu komandovanja moramo istražiti”, detaljno pojašnjava Jusić.

Kaže da je njegova odgovornost to što je izvršavao zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH po odobrenju ministrice Pendeš.

Na upit odakle na postrojavanju u Banjoj Luci i 8. i 9. januara pripadnici Trećeg puka, a ne Počasne jedinice te ko je odobrio to, Jusić kaže:

“To Ivaniću nije odobrilo Ministarstvo odbrane. Ivanić jeste u zahtjevu to naveo, ali to ne znači da mu mora biti i odobreno. Odobrena je samo Počasna jedinica, a ne pripadnici Trećeg puka”.

Na pitanje ko je u lancu komandovanja spustio naredbu “dolje” Jusićev odgovor je bio da će istraga pokazati sve.

Kada se može očekivati kraj istrage s obzirom na to da postoje dokumentacija, potpisi… Jusić kaže:

“E.. to Bog zna. Šta mislite da u ovoj zemlji ijedna istraga ide brzo? Što se tiče mene može za dan, ali ne znam. Bit će što prije, jer je svima u interesu. Nema otezanja, treba što prije razjasniti da se zna ko je kriv”.

Upitan da li se on osjeća odgovornim i krivim, Jusić kaže:

“Ne! Kad biram između dvije loše odluke nastojim donijeti manje lošu”.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close