PolitikaSvijet

Još uvijek ni traga helikopteru iranskog predsjednika: Kiša, magla i temperature ispod nule otežavaju potragu

Iako još uvijek nije jasno šta se tačno dogodilo s helikopterom u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi, na društvenim mrežama pojavila se posljednja fotografija helikoptera, prije nego što je letjelica nestala u istočnom Azerbejdžanu, kao i fotografije spasilačkih ekipa.
23:50 U planinskoj regiji Irana, gdje se u nedjelju popodne srušio helikopter s iranskim predsjednikom, prošlo je jedan iza ponoći u trenutku pisanja ovog teksta.Prošlo je otprilike oko 12 sati otkako su vlasti izgubile kontakt s helikopterom. Tokom dana, potragu su ometali gusta magla, jaka kiša i snažan vjetar, a sada potragu dodatno otežavaju mrak i temperature ispod nule, te povremeni pljuskovi.

Iranska državna agencija objavila je video s mjesta potrage koji pokazuje teške vremenske uslove s kojima se spasioci suočavaju. Sudbina iranskog predsjednika, kao i ostalih koji su se nalazili u helikopteru još uvijek nije poznata.23:08 Rusija je spremna da pruži svu neophodnu pomoć u potrazi za nestalim helikopterom i istrazi o razlozima incidenta, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

22:10 Potpredsjednik Irana Mohammad Mokhber predsjedavao je sjednicom koja je imala za cilj mobiliziranje svih potencijala i kapaciteta vlade za pronalaženje Raisijevog helikoptera i njegove pratnje u sjevernim regijama iranske provincije Istočni Azerbejdžan.

Mokhber je naredio ministru zdravlja Bahramu Einollahiju i zamjeniku predsjednika za izvršne poslove Mohsenu Mansouriju da otputuju u regiju gdje se vjeruje da je helikopter pao kako bi nadgledali operacije potrage i spašavanja u toj oblasti.

21:47 Iranska državna agencija objavila je da je otkriveno tačno mjesto pada helikoptera, pa izbrisala objavu.

21:10 Turska šalje opremu za potragu i spašavanje kako bi pomogla u pronalaženju iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova.

Helikopter za noćnu potragu i spašavanje, 32 pripadnika osoblja i šest vozila poslani su u zemlju, saopćila je državna agencija za katastrofe.

Dodatnih 15 spasilaca stavljeno je u pripravnost u slučaju da zatrebaju, dodaje se.

20:50 Evropska unija kaže da je aktivirala svoju uslugu mapiranja brzog odgovora, poznatu kao Copernicus, kako bi pomogla u potrazi za srušenim helikopterom.

klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close