BiHPrivreda

Još jedna prevara Foklsvagena – Malo je reći skandal, ovo je već zavera

Zvaničnici SAD otkrili su još jednu prevaru Foklsvagena i to na vozilima Audi, u kojima je takođe detektovan softver koji vara na testovima izduvnih gasova.

 Kako su izjavili izvori usko povezani s tim slučajem, novo otkriće otkriveno je pre četiri meseca tokom testa koje su sproveli regulatori u Kaliforniji, piše Volstrit žurnal. Međutim, ni kompanija, ni Folksvagen niti američki zvaničnici nisu to obelodanili.

Otkriće ne ide na ruku Folkvagenu s obzirom na to da bi ono moglo stvoriti nezadovoljstvo kod zvaničnika, investitora i osoba koje poseduju vozila tog proizvođača.

Softver je instaliran kod Audijevih dizelaša i benzinaca, a čini se kako se i kod Audija varalo na emisiji gasova, sudeći prema ljudima upoznatim s ovim slučajem. Softver je pronađen zahvaljujući pređašnjem iskustvu na Folksvagenovim dizel motorima, piše nemački nedeljnik Bild am Sontag, koji je ranije objavio otkriće o softveru.

Nova afera otvorena je u nezgodnom momentu s obzirom na to da je kompanija u nedelju rekla kako je istraga u Nemačkoj obuhvatila i njihovog predsednika.

Kompanija je pokrenula istragu protiv njihovog bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna i Herberta Diessa, te predsednika Hansa Dietera Pötscha. Istražitelji navode kako vodstvo kompanije nije reklo akcionarima o istrazi dizel vozila u Americi i o potencijalnim finansijskim rizicima.

Iz kompanije su poručili da nisu našli nikakve indikacije po kojima vodstvo nije informiralo investitore na vreme. Pre nego što je postao predsednik kompanije 2015., Pötsch je u Folksvagenu bio direktor finansija. Na mesto predsednika došao je u jeku skandala s emisijom ispusnih gasova.

Folksvagen je postigao sudsku nagodbu s 500.000 vlasnika njihovih vozila u Americi i Evropi s obzirom da je softver lažirao podatke 11 miliona dizel vozila. Kompanija zbog skandala mora vlasnicima vozila isplatiti 15 milijardi dolara, te se sada mora nagoditi i s 85.000 vlasnika Audijevih vozila.

Još uvek nije poznato koji model Audija imaju softver instaliran u sebi, što podiže mnoga pitanja u Evropi gde su kriterijumi za emisiju ispusnih gasova stroži. Iz Folksvagena poručuju kako softver nije kršio evropske zakone.

B92

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close