PolitikaRegion

Johson: Politički lideri treba da ostave po strani etničke podjele

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson boravi u dvodnevnoj posjeti glavnom gradu Bosne i Hercegovine tokom koje će u susretima s bh. zvaničnicima naglasiti nepromjenjivu podršku Ujedinjenog Kraljevstva BiH te pozvati ih da ostave po strani etničke podjele i implementiraju hitne socio-ekonomske reforme kojima je cilj prosperitet svih građana.

Tokom posjete Sarajevu, ministar vanjskih poslova će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom i entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem.

Johnson će, također, posjetiti i Državnu agenciju za istrage i zaštitu, gdje će vidjeti kako Ujedinjeno Kraljevstvo podržava napore u sprječavanju terorizma i borbu protiv organizovanog kriminala u regionu.

– Ovo je dio šire podrške Ujedinjenog Kraljevstva zapadnom Balkanu. Mi smo potrošili više od 7.5 miliona funti kako bi poboljšali poslovno okružje, povećali stabilnost i ojačali vladavinu prava, a 2018. godine ćemo biti domaćini Samita o zapadnom Balkanu u Londonu – navodi se u saopćenju iz Britanske ambasade u BiH.

Pred posjetu BiH, britanski ministar vanjskih poslova je rekao da je zapadni Balkan za Ujedinjeno Kraljevstvo region od ključnog značaja.

– Mi smo predani aktivnom angažmanu uz pružanje podrške. Ujedinjeno Kraljevstvo je značajno uložilo u Bosnu i Hercegovinu. Zajedno s Njemačkom, pokrenuli smo inicijativu podsticanja zamaha u usporeni reformski proces. Mi vjerujemo da će ovaj proces dovesti do stabilne, sigurne i prosperitetne BiH. Tokom moje posjete, ja ću podstaći političke lidere u BiH da ostave etničke podjele po strani i da se usmjere na pitanja koja su bitna svim građanima BiH: radna mjesta i ekonomski rast – rekao je šef britanske diplomatije.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close