-TopSLIDEBiHKolumnePolitikaRegion

“Johann Sattler treba dati ostavku – aktivno sprječava napore da se prozove proruski separatist Milorad Dodik”

DRAMA U SARAJEVU, POLJSKI ANALITIČAR OTKRIVA

Jakub Bielamowicz, politički analitičar i istraživač koji pokriva zemlje Zapadnog Balkana i Centralne Evrope za Institut Nove Evrope, oglasio se na društvenim mrežama nakon što su procurili detalji sastanka u Sarajevu.

“Četiri diplomatska izvora u Sarajevu potvrđuju da ambasador EU-a u BiH Johann Sattler aktivno sprječava napore da prozove proruski separatist Milorad Dodik. Podsjetimo, riječ je o kandidatu bivšeg austrijske ministrice vanjskih poslova Karin Kneissl koja je nedavno prebjegla u Rusiju. Sattler bi trebao dati ostavku”, poručio je Bielamowicz.

Podsjetimo, Upravni odbor vijeća za provedbu mira (SB PIC) na nivou ambasadora akreditiranih u Sarajevu zasjedao je u utorak. Dva dana kasnije, komunikea – uobičajenog dokumenta koji se emitira nakon ovakvih sastanaka – (još uvijek) nema.

Zašto?

“Evropska unija blokirala je usvajanje teksta. Oni ne dopuštaju reference u tekstu koje podržavaju visokog predstavnika Christiana Shmidta. Ne dopuštaju ni oštar riječnik. Oni, jednostavno, ne žele uznemiriti Milorada Dodika”, ljutito priča jedan od ambasadora za Politicki.ba. Govoreći pod uslovom anonimnosti, on prenosi da već dva dana traju sve mukotrpniji pregovori.

“Nikad ovako nije bilo. Mi smo članica EU. I mi tražimo oštar riječnik i oštre akcije protiv Dodika. Evropska unija to ne želi. Ljudi u Briselu pred sobom vide samo Mišljenje Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za ovu godinu i ne žele ničim to ugroziti. Ali, napredak je jasan. Nije kakav bi smo željeli, ali se napredovalo. I to je gotova stvar. Čemu sad nekakvo “taktiziranje”? To stalno nastojanje da se Dodik odobrovolji nije dobro. I nikome se nije isplatilo”, kaže drugi diplomata za Politicki.ba.

Iz četiri nezavisna izvora stigla je potvrda da je u toku mukotrpno usaglašavanje između zapadnih ambasada o sadržaju komunikea.

Kako vrijeme odmiče, nervoza je sve veća. I već su počele padati teške riječi. Diplomatski predstavnici zapadnih država s obje strane Atlantika žele oštro saopćenje. Brisel ne prihvata u Sarajevu usaglašeni tekst.

(SB)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close