Visoko

JOB “Unija veterana” Visoko: Obavještenje da pojedinci dezavuišu i dezinformišu članstvo i javnost

S obzirom na to da je u posljednje vrijeme aktuelna problematika o pravima bivših pripadnika Armije BiH, demobilisanih boraca i veterana rata 92-95., obavještavamo sve članove JOB-a Visoko, kao i svu boračku populaciju da je od pojedinih pripadnika armije došlo do dezavuisanja, odnosno neiskrenog informisanja članstva. Ovim putem Vas obavještavamo slijedeće:

Prije protesta boraca u Sarajevu JOB Unija veterana pokrenula je inicijativu kod Vlade Federacije i resornog ministarstva o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca. Na inicijativu Federalnog ministarstva za borce-branitelje BiH formiran je tim u kome su učestvovale sve krovne organizacije na nivou Federacije, a to su : JOB Unija veterana, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja, Savez ratnih vojnih invalida i Savez porodica šehida i poginulih boraca.

Aktivnim učešćem u izmjeni i dopuni zakona, usaglašeni su određeni stavovi prije protesta održanih u mjesecu maju ove godine, od strane pojedinih udruženja. JOB Unija veterana sa svojom infrastrukturom po svojoj vertikalnoj liniji, od općina, pa do Federacije, iznijela je niz primjedbi i izmjene i dopune određenih članova Zakona o pravima boraca. Poslije dugog rada i rasprave mjesecima, stavovi su usaglašeni te je tako usaglašen tekst o pravima boraca sa novim pogodnostima od ukupno 15 prava koja ulaze zajedno sa Zakonom u javnu proceduru Parlamentarne skupštine Federacije BiH (PS FBiH), a to su prava na:

 1. zdravstvenu zaštitu;
 2. liječenje u drugom kantonu, liječenje u inostranstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova;
 3. osiguranje povoljnijih uslova za zapošljavanje i prioritet pri zapošljavanju;
 4. pomoć u slučaju smrti;
 5. osnovno osiguranje;
 6. pravo na prijevremeno povoljnije penzionisanje;
 7. pravo na duži godišnji odmor po osnovu učešća u Oružanim snagama;
 8. stambeno zbrinjavanje;
 9. oslobađanje plaćanja naknade za pogodnost;
 10. oslobađanje obaveze plaćanja naknade za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i naknade za uređenje građevinskog zemljišta;
 11. dodjela sredstva za održivi povratak;
 12. pravo na besplatan priključak na infrastrukturalne mreže (voda, električna energija, gas);
 13. prednost pri smještaju u penzionerske domove i gerontološke centre;
 14. osiguranje povoljnijih uslova školovanja;
 15.  pravo na izdavanje identifikacijske kartice demobilisanog branioca.

JOB Unija veterana Visoko u svom radu maksimalno je učestvovala u izradi i dopuni prava boraca-branilaca te kao organizacija se ograđuje od samovoljnih pojedinaca ili grupa koji iskrivljuju sliku o trudu i radu sve četiri krovne organizacije.

Tražimo od članstva da ne nasjedaju na propagandu te svi koji imaju bilo kakve nejasnoće po pitanju Zakona mogu posjetiti prostorije našeg udruženja na adresi Branilaca br.26 – Vatrogasni dom, radi pravog informisanja o svim tačkama i pravima.

Visoko, 24.06.2016. godine

Upravni odbor JOB-a
“Unija veterana”
općine Visoko

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close