Jeste li pokušali ovako da se borite protiv prehlade?

Ponovo počinje dio godine u kojem se borimo protiv šmrcanja i bolnog grla, ali možda uz malu pomoć kućne medicine možete lakše prebroditi takve neugodne trenutke

Inhalacija

Možda ćete pomisliti na filmove, a možda i na penzionere, ali inhaliranjem eteričnih ulja eukaliptusa i nane pročistit ćete svoje začepljene disajne puteve. Štaviše, postoji šansa da ubrzate oporavak od prehlade.

Sve što vam treba je vruća voda u koju ćete dodati spomenuta eterična ulja. Dovoljno je svega nekoliko kapljica. Pokrijte posudu i svoju glavu peškirom i jednostavno dišite.

Ako zbog nekog razloga nemate posudu u kojoj možete zagrijati vodu ili u koju bi je mogli sipati, postoji lako rješenje za to – natopite peškir do kog vam nije stalo eteričnim uljem i stavite ga u kadu prije tuširanja. A para će učiniti svoje.

Začinite hranu

Neki začini pomažu kod prehlade i gripa. Naprimjer, luk i kurkuma. Luk će osnažiti organizam u borbi protiv mikroba, a indijski šafran, npr., će smanjiti bilo kakvu upalu koju imate.

Džepni inhalator

Ako baš morate napuštati dom, ponesite mali džepni inhalator kućne izrade. Jednostavno, sipajte u bočicu eterično ulje australijskog čaja (Melaleuca alternifolia). Otvorite je i malo udišite taj miris kad vam nos postane previše začepljen.

Med

Naravno, svi znamo da je dobro jesti med kad smo bolesni (a i kad nismo), ali on može poslužiti i umjesto šećera i tako poboljšati ukus niza namirnica koje bi nam zbog bolesti inače bile bezukusne. Med nije dobro staviti u tek skuhani čaj jer će vrućina djelimično poništiti njegova ljekovita svojstva.

Povećajte vlagu u stanu

Razne prehlade i vrste gripa naročito dobro uspijevaju zimi zbog suhog zraka u prostorijama u kojima boravimo. Nabavite nešto čime ćete povećati vlagu u stanu.

Novovrijeme.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close